Svjetske sile i Iran postigli dogovor

Nakon četiri dana “napornih” pregovora o iranskom nuklearnom programu, svjetske velesile i Islamska Republika uspjeli su se u noći sa subote na nedjelju u Ženevi dogovoriti, pružajući nadu u izlazak iz krize koja traje već više od 10 godina.

Višesatnu blokadu pregovora potaknulo je “pravo” Irana na obogaćivanje uranija, no na kraju je ipak objavljena informacija da je dogovor postignut.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ocijenio je da je riječ o “važnom uspjehu, koji je ipak tek prvi korak”.

“Ustanovili smo zajedničko povjerenstvo koje će nadgledati provedbu našeg dogovora. Nadam se da će dvije strane moći napredovati i tako obnoviti povjerenje”, rekao je Zarif na tiskovnoj konferenciji.

Tajni sastanci SAD-a i Irana

Predstavnici SAD-a i Irana tajno su se sastajali prije postizanja sporazuma o spornom nuklearnom programu Teherana, saopćili su američki zvaničnici.
Neimenovani američki zvaničnik je rekao da su kontakti uspostavljeni poslije izbora novog predsjednika Irana Hassana Rouhanija u junu i od tada je održano više sastanaka.
“Od izbora Rouhanija održan je manji broj bilateralnih sastanaka s Irancima, da bi se razmotrile ideje koje bi poslije bile uključene u zvanične pregovore”, naveo je taj zvaničnik.
Onk je dodao da su razgovori održani u septembru, oktobru i novembru.
Prema saznanjima agencije AP, sastanci su održavani u Omanu i drugim zemljama, a za to je znao ograničen krug ljudi.
Od marta su se zamjenik američkog državnog sekretara William Burns i savjetnik za vanjsku politiku Jake Sullivan sastali najmnje pet puta s iranskim zvaničnicima.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani okarakterizirao je potpisivanje sporazuma priznanjem iranskog prava na nuklearni program od svjetskih sila, prenosi Anadolija.

“Velike svjetske sile su priznale pravo Irana na razvoj nuklearnog progarama”, rekao je iranski predsjednik.

Iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamnei, izjavio je u nedjelju da je sporazum postignut u Ženevi osnova za dalji napredak.

“Ovo može biti osnova za druge pametne akcije. Bez sumnje, Božja milost i molitve iranskog naroda su utjecali na ovaj uspjeh”, naveo je Khamnei u pismu upućenom predsjedniku Roohaniju, koje je objavila državna agencija IRNA, a prenosi Reuters.

Ashton pročitala izjavu

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton, okružena ministrima koji su sudjelovali na pregovorima o iranskom nuklearnom programu, pročitala je u nedjelju u Ženevi zajedničku izjavu kojom je objavila kako je postignut “dogovor o akcijskom planu”, ali po izjavama američkog i iranskog ministra, nije jasno ima li Iran i dalje pravo na obogaćivanje uranija.

“Došli smo do sporazuma o akcijskom planu”, kazala je Ashton na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Referirajući se na sadržaj sporazuma o kojem nije željela govoriti u detalje, Ashton je rekla da su postignutim dogovorom sudionici konferencije pokušali “odgovoriti na strahove međunarodne zajednice i to učiniti na način kojim će se poštivati Vlada i narod Irana”.

Ministri zemalja skupine 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom.

Skupina 5+1 od srijede pregovara u Ženevi s Iranom, nastojeći postići privremeni šestomjesečni dogovor koji bi jamčio miroljubivost iranskog nuklearnog programa u zamjenu za “ograničeno” ublažavanje sankcija kojima je izloženo iransko gospodarstvo.

IAEA spremna za svoju ulogu

Agencija Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju objavila je da je spremna sudjelovati u provjeri pridržava li se Iran dogovora sa šest svjetskih sila o svem nuklearnom programu.
Direktor IAEA Yukiya Amano nedjeljni je dogovor o obuzdavanju teheranskog nuklearnog programa nazvao važnim korakom naprijed.
“Uz saglasnost vijeća direktora, IAEA bit će spremna ispuniti svoju ulogu u verifikaciji primjene mjera povezanih s nuklearnom energijom”, kaže se u Amanovom saiopćenju, koje je Reuters dobio e-mailom.
Inspektori IAEA redovno posjećuju iranska nuklearna postrojenja kako bi se uvjerili da se materijal ne upotrebljava za vojne svrhe.

Iran: Ne odustajemo

Ministri šestorke u subotu su se pridružili pregovorima.

Pregovori su u zadnjim satima zapeli oko pitanja “prava” Irana na obogaćivanje uranija.

Iran želi da se njegovo pravo na obogaćivanje uranija izrijekom spomene u dogovoru o kojemu velesile vijećaju u Ženevi, rekao je tijekom noći glavni iranski pregovarač Abbas Araqchi.

“Ne odustajemo od našeg prava na obogaćivanje, koje se jasno mora priznati u tekstu dogovora”, kazao je on iranskim medijima na tiskovnoj konferenciji.

Pravo na obogaćivanje uranija nije spomenuto u Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja, kojega je Iran potpisnik.

To je pitanje glavni razlog zabrinutosti zapadnih zemalja i Izraela, koji se boje da bi uranij obogaćen do 20 posto Iran mogao upotrijebiti za dobivanje 90-postotnog uranija, koji onda može koristiti u vojne svrhe, premda Teheran to niječe.

Iran tvrdi da će taj uranij koristiti u istraživačke i u medicinske svrhe.

Obama priznao ‘goleme teškoće’

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je u subotu prijelazni dogovor s Iranom “prvom važnom etapom”, istaknuvši ipak da u vezi s tim pitanjem još postoje “goleme teškoće”.

U svečanom govoru u Bijeloj kući, Obama kazao da je on “spriječio očito napredovanje” Islamske Republike prema atomskoj bombi.

Kerry uvjerava Izrael

John Kerry u nedjelju uvjerava Izrael da će u idućih šest mjeseci biti sigurniji, jer je šest sila postiglo s Iranom dogovor o iranskom nuklearnom programu.
“Izrael je bio ugrožen onime što se događalo u Iranu. Ali, vjerujem da će od danas, pa idućih šest mjeseci, Izrael biti sigurniji. Imat ćemo uvid u njihov (iranski nuklearni) program, a to prije nismo imali”, obajsnio je on.
“Vjerujem da će Izrael biti sigurniji, pod uvjetom da se mi pobrinemo da ne bude ukidanja sankcija, tako da se smanji pritisak na Iran. A ne vjerujem da će se to dogoditi, jer su sankcije veoma malo ublažene. Temeljna arhitektura sankcija ostaje na snazi”, rekao je američki državni sekretar.

“Novim provjerama će se omogućiti širok pristup iranskoj nuklearnoj opremi, a međunarodnoj zajednici će se omogućiti da provjeri poštuje li Iran svoje obveze”, obećao je američki predsjednik.

“S naše pak strane, SAD i njegovi saveznici dogovorili su se da će Iranu odobriti umjereno ublažavanje [sankcija], nastavljajući provoditi one najtrože”, kazao je Obama.

Kerry: Svijet će biti sigurniji

Američki državni tajnik John Kerry i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u svojim su izjavama dali naslutiti da zapravo nije postignut dogovor oko prava Irana na daljnje obogaćivanje uranija.

Kerry je na konferenciji za novinare kazao da će ženevski dogovor učiniti “svijet sigurnijim”.

Dogovor s Iranom je prva etapa, naglasio je Kerry, dodajući da tekst “ne kaže da Iran ima pravo na obogaćivanje uranija, bez obzira na neke interpretacije”.

Kerry je govorio odmah nakon iranskog kolege Zarifa, koji je kazao da tekst sadrži “jasnu referencu po kojoj će se obogaćivanje” nastaviti.

Zarif je u razgovoru za iransku televiziju rekao da je sporazum postignut sa zapadnim silama priznao iranski nuklearni program te da će kao konačni korak sve sankcije Iranu biti ukinute.

“U konačnici, proces obogaćivanja [uranija] će biti prihvaćen, a istovremeno će sve sankcije biti ukinute”, kazao je Zarif, a prenosi Reuters.

Zarif je ocijenio dogovor “važnim uspjehom, koji je ipak tek prvi korak”.

Kerry je izjavio da dogovor iz Ženeve ubuhvata period od šest mjeseci i da se radi o prvom koraku te da im je glavni cilj postići konačni sporazum, kojim će svijet postati mnogo sigurnije mjesto.

“Ovaj dogovor će naše saveznike u toj regiji, Izrael, učini sigurnijima”, istakao je on i dodao kako je dužnost Irana da u periodu obuhvaćenom sporazumom dokaže da je nuklearni program koji razvija isključivo usmjeren u miroljubive svrhe.

Sankcije postigle cilj

Napominjući da su ranije sankcije Iranu imale za cilj dovesti tu zemlji za pregovarački sto, Kerry je kazao da su sankcije postigle svoj cilj.

“Dogovor će obuhvatiti period od šest mjeseci i ima za cilj otklanjanje osnovnih nesuglasica s Iranom”, rekao je, prenosi Anadolija.

Kerry je nglasio da je iranska strana prihvatila da zaustavi obogaćivanje uranija na prihvatljivih pet posto te da će Iran svojih 200 kilograma uranija obogaćenog do 20 posto u narednih šest mjeseci dovesti na ranije dogovorenih pet posto, tako da će u tom periodu ostati bez uranija u kapacitetu za izradu nuklearnog oružja.

Prema njegovim riječima, Iran neće povećavati zalihe uranija obogaćenog do 3,5 posto i neće graditi nova postrojenja za obogaćivanje uranija.

Kazao je i da će Iran odobriti dnevne inspekcije u važnijim nuklearnim psotrojenjima te naglasio da će Iran zatvoriti plutonijski reaktor Arak.

Američki državni sekretar je rekao da će Iran u slučaju da ispoštuje dogovor biti u mogućnosti korištenja 4,2 milijardi dolara vrijednog međunarodnog fonda, ali će toj zemlji biti otvorena mogućnost prihoda od izvoza u visini 1,5 milijardi dolara, nakon ukidanja nekih sankcija.

On je naglasio i da će većina sankcija za sada ipak ostati na snazi.

Bijela kuća: Privremeni sporazum

Iran je obećao da neće obogaćivati uranij iznad nivoa od pet posto u narednih šest mjeseci, saopćila je u nedjelju Bijela kuća, iznoseći svoje tumačenje sporazuma iz Ženeve.

U saopćenju se navodi da će Iran demontirati “tehničke veze” koje bi omogućile obogaćivanje uranija iznad te granice i da se obavezao da će neutralizirti zalihe uranija obogaćenog skoro 20 posto tako što će ga u narednih šest meseci oslabiti do ispod pet posto.

Bijela kuća je naglasila da je ovaj šestomjesečni sporazum privremen i da Iran mora učiniti mnogo više kako bi izdejstvovao ukidanje sankcija koje su mu nametnute i uvjerio svijet da ne želi nuklearnu bombu.

“Kada je riječ o sveobuhvatnom rješenju, ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”, navodi se u saopćenju i ističe da ovaj prvi korak ističe za šest mjeseci i ne predstavlja prihvatljivo konačno rješenje za SAD i ostale svjetske sile uključene u pregovore s Iranom.

Bijela kuća je navela da je Iran pristao da neće postavljati nove centrifuge za obogaćivanje uranija u postrojenju Fordov i da one koje već ima u Natancu neće pokretati, javio je AFP.

U skladu s dogovorenim, SAD i ostalih pet svjetskih sila ublažit će sankcije Iranu u iznosu od sedam milijardi dolara, navodi Bijela kuća.

Američka administracija kaže da se Iran neće suočiti s novim sankcijama u narednih šest mjeseci ukoliko se bude držao svojih obaveza.

Teheran je također obećao da neće pokretati reaktor u Araku i da će inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju obezbijediti svakodnevni pristup postrojenjima u Fordovu i Natancu.

Ban: Početak historijskog sporazuma

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozdravio je u nedjelju nuklearni sporazum s Iranom.

On je naglasio da bi sporazum koji su postigle svjetske sile sa Iranom mogao biti historijski za Bliski istok.

Ban je pozdravio preliminarni sporazum u sklad s kojim je Iran pristao ograničiti obogaćivanje uranija u zamjenu za ublažavanje sankcija, rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirski, javio je AFP.

Generalni sekretar svjetske organizacije je ocijenio da bi sporazum “mogao biti početak historijskog sporazuma za narode i nacije bliskoistočnog regiona i šire”.

Ruski predsjednik Vladinim Putin je ocijenio u nedjelju da je ovakav rezultat pregovora u Ženevi “doprinio da se približimo razrješenju jednog od najkompleksnijih problema u sadašnjoj međunarodnoj politici”.

“Ishod ovih pregovora donijet će dobro svima i dokazuje još jednom da se odgovori za današnje međunarodne izazove i prijetnje mogu dobiti u procesu zajedničkog rada i uzajamnog poštovanja”, istakao je on.

Putin je naglasio da je Rusija spremna, zajedno sa svojim partnerima, nastaviti tragati za prihvatljivim i sveobuhvatnijim rješenjem iranskog problema, javio je Itar Tas.

Lavrov: Svi su pobjednici

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozdravio je u nedjelju sporazum, ističući da su poslije pregovora “svi izašli kao pobjednici”.

“Niko nije izgubio, svi su pobjednici. Svet nije propustio šansu”, izjavio je on ruskim novinarima poslije maratonskih pregovora u Ženevi, koje je nazvao historijskim.

Lavrov je rekao da je sporazumom predviđena inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju u širem obliku.

“Uvjereni smo da će Iran sarađivati s IAEA na najbolji način”, kazao je Lavrov i pozdravio odluku da se ublaže ekonomske sankcije Iranu.

“Mi nismo priznavali te jednostrane sankcije, tako da je ispravno da se počne sa smanjivanjem pritiska na Iran tako što će te sankcije biti ukinute”, naveo je on, prenosi AFP.

Lavrov je pohvalio i iranskog predsjednika Hassana Roohanija, “zbog ozbiljnih namjera da se sporazum postigne”.

Hague: Počinje veliki posao

Privremeni sporazum postignut u Ženevi je “dobar za cijeli svijet, podrazumijevajući zemlje Bliskog istoka i iranski narod”, ocijenio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

“Sporazum s Iranom je dobar za cijeli svijet, podrazumijevajući zemlje Bliskog istoka i sam iranski narod”, napisao je u toku noći sa subote na nedjelju na svom Twitteru šef britanske diplomatije.

“Ovaj sporazum pokazuje da je moguće sarađivati s Iranom i razmatrati nerješive probleme putem diplomatije”, dodao je.

“Sporazum prvog nivoa je važan i ohrabrujući s Iranom. Ako nuklearni program ne bude napredovao za šest mjeseci, odluke će biti poništene”, rekao je on u drugoj poruci.

“Pregovori su bili teški. U nedjelju počinje veliki posao na primjeni i napredovanju u ovom ugovoru”, kazao je Haugue.

Osigurati primjenu sporazuma

Kina je u nedjelju pozdravila dogovor postignut u Ženevi, ističući da će to “pomoći očuvanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku”.

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Jie je istakao da će sporazum “omogućiti bolji život iranskom narodu” i pomoći da se “obavljaju normalne razmjene s Iranom”.

“Sporazum je uslijedio poslije decenije teškog rada, posebno posljednjih nekoliko dana, kada se ušlo u finalnu fazu teških pregovora”, naveo je Wang u saopćenju, objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

On je pohvalio angažiranje svih zemalja koje su učestvovale u pregovorima, prenio je AFP.

Sporazum u Ženevi je važan korak ka očuvanju mira i bezbjednosti, ali je neophodno da se pomno nadgleda da bi se osigurala njegova primjena, izjavio je u nedjelju francuski šef diplomatije Laurent Fabius.

On je u saopćenju naveo da se sporazumom potvrđuje samo pravo Irana na upotrebu nuklearne energije u civilne svrhe.

Čestitke iz EU-a

Čelnici Evropske unije pozdravili su u nedjelju sporazum o iranskom nuklearnom programu i istakli da je sada najvažnije da se on dosljedno primijeni.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy je u saopćenju za medije pohvalio hrabrost Teherana da prihvati sporazum koji ima za cilj da obezbijedi da iranski nuklearni program ne bude upotrijebljen za proizvodnju atomske bombe.

“Sada je, u skladu sa stvorenim povjerenjem, najvažnije osigurati preciznu i potpunu primjenu dogovorenog, kako bi se ovo pitanje definitivno riješilo”, poručio je Van Rompuy.

Čestitke je uputio i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, koji je posebno pohvalio Catherine Ashton, koja je koordinirala ženevske pregovore.

Kritike iz Izraela

Izraelska Vlada je u nedjelju oštro kritizirala dogovor u Ženevi, premijer Benjamin Netanyahu nazvao ga je “historijskom greškom”, a šef diplomatije Avigdor Liberman “najvećom diplomatskom pobjedom” Irana.

Netanyahu je na sjednici Vlade ponovio svoj raniji stav da dogovor neće obavezivati Izrael i da ta zemlja ima prava braniti se.

To se smatra aluzijom na moguću vojnu akciju protiv Irana, kako je prenijela agencija AP.

Izrael vjeruje da Iran pokušava razviti nuklearno oružje, što Teheran oštro poriče, tvrdeći da mu je cilj proizvodnja energije.

Netanyahu je rekao da dogovor neće zaustaviti Iran onako kako valja, dok mu se istovremeno ublažavaju sankcije.

“Danas je svijet postao mnogo opasnije mjesto, jer je najopasniji režim u svijetu učinio značajan korak ka razvijanju najopasnijeg oružja na svijetu”, kazao je Netanyahu.

Nuklearni sporazum postignut u Ženevi pružio je Iranu “najveću diplomatsku pobjedu”, ocijenio je šef izraelske diplomatije, nakon što je rečeno da Izrael taj dokument neće obavezivati.

“Ovaj sporazum je najveća diplomatska pobjeda irana, kome se priznaje takozvano legitimno pravo da obogaćuje uranij”, rekao je Liberman.

Bliski istok bez nuklearnog oružja

Kabinet izraelskog premijera je nešto ranije kritizirao dogovor između svjetskih sila i Irana, ocijenivši ga “vrlo lošim sporazumom”, a ministar ekonomije Naftali Bennett je istakao da taj sporazum neće obavezivati Izrael i da ta zemlja ima pravo na samoodbranu.

Turski predsjednik Abdullah Gul je o postignutom dogovoru u Ženevi u nedjelju izjavio da se radi o jako važnom koraku ka boljoj budućnosti, prenosi Anadolija.

On je čestitao stranama na postignutom dogovoru i njihovoj kontruktivnosti.

“U najkraćem periodu očekujemo konačan dogovor”, poručio je turski predsjednik putem svog službenog profila na društvenoj mreži Twitter.

“Od početka smo bili ne strani diplomatskog rješenja. Turska je bila domaćin mnogim diplomatskim inicijativama. Smatramo da je ovaj korak jako važan korak ka budućnosti. Želimo da se postigne finalni dogovor što prije moguće. Čestitam svim stranama”, napisao je Gul.

Palestinske vlasti pozdravile su sporazum iz Ženeve, poručivši da on predstavlja novu fazu u međunarodnoj politici.

“Mi želimo Bliski istok bez nuklearnog oružja”, rekao je za Anadoliju glasnogovornik Nabil Abu Rudaina.

“Ovo je jedini način da se dođe do mira i stabilnosti u regionu”, dodao je on.

Izvor: Agencije