Teheran sumnja u dogovor sa svjetskim silama

Četvrtog dana nove runde pregovora o iranskom nuklearnom programu u Ženevi, iranski pregovarač Abbas Araqchi je rekao kako bi sastanak mogao biti nastavljen i u nedjelju, iako je američki državni tajnik John Kerry najavio da putuje u London. 

Dok neke agencije najavljuju mogući nastavak pregovora i petog dana, druge medijske kuće prenose izjave iranskog pregovarača po kojima ima napretka u pregovorima.

Agencija Reuters je javila kako je najveća prepreka u pregovorima zahtjev da Iran obustavi ili uspori izgradnju reaktora koji bi omogućili proizvodnju nuklearnog oružja.

Neimenovani diplomati, na koje se poziva ta agencija, kažu kako bi najveća prepreka mogla biti prevladana kompromisnom formulacijom u kojoj se eksplicitno ne daje pravo Iranu da obogaćuje uranij, ali daje do znanja da svaka zemlja ima pravo da vlastitu nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe.

No, dužnosnici su prethodno nagovijestili kako i dalje postoje razlike u stavovima koje sprečavaju potpisivanje sporazuma koji bi ograničio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija protiv Teherana.

Sumnje Teherana

Teheran je izrazio sumnju da će sa svjetskim silama u Ženevi, četvrtog dana nove runde pregovora o iranskom nuklearnom programu, uspjeti postići dogovor.

“U toku su intenzivni i teški pregovori i nije jasno hoće li se večeras postići dogovor. Postoji spor oko formulacije”, kazao je iranski pregovarač Abbas Araqchi.

Nije precizirao hoće li se nova runda pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu nastaviti i sutra, ističući da će to biti poznato nakon novog sastanka ministara vanjskih poslova šest svjetskih sila i Irana, prenio je AFP.

Istovremeno, glasnogovornica državnog tajnika SAD Jennifer Psaki izjavila je kako će Kerry sutra otputovati u London, gdje će razgovarati sa šefom britanske diplomacije Williamom Hagueom i premijerom Libije Alijem Zeidanom.

Dužnosnici su nakon višesatnih pregovora nagovijestili da i dalje postoje razlike u stavovima koje sprečavaju potpisivanje sporazuma koji bi ograničio iranski nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija protiv Teherana. 

Četvrti dan pregovora

Ministri vanjskih poslova šest svjetskih sila okupljaju se u Ženevi kako bi sudjelovali na pregovorima o iranskom nuklearnom programu, pa su se ruskom i iranskom izaslaniku, koji su već tamo, priključili i njihovi partneri iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Kine i Njemačke.

Dvije-tri sporne tačke

Dvije ili tri sporne tačke preostaju između Irana i zemalja skupine 5+1, izjavio je u subotu Abbas Araghchi, šef iranskih nuklearnih pregovarača.
“Dvije ili tri tačke razmimoilaženja preostaju, ali dvije strane su se približile sporazumu. Treba vidjeti možemo li riješiti razlike”, kazao je on prije novog sastanka s predstavnicima skupine 5+1 u subotu u Ženevi, izvijestila je iranska agencija Fars.

Odlučili su sudjelovati na konferenciji s obzirom na napredak koji je postignut između Teherana i šest sila, odnosno mogućnost postizanja odgovora oko obogaćivanja uranija i ublažavanja sankcija.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je u Ženevu još u petak navečer te se sastao s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom i europskom visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

“Lavrov je naglasio da prvi put za mnogo godina šest sila i Iran imaju realnu mogućnost postići dogovor”, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, izdanom nakon sastanka Lavrova i Zarifa.

Dolazi i Kerry

Lavrov je taj razgovor ocijenio kao “sveobuhvatnu i predusretljivu razmjenu mišljenja” o tome kako da se okončaju neslaganja u pregovorima, javio je AFP.

Anonimni izvor iz ruskog izaslanstva je najavio kako bi se Lavrov u subotu mogao sastati s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, kao i da bi se njih dvojica mogli sastati i s izaslanikom Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdarom Brahimijem.

Američki državni tajnik odlučio je priključiti se iranskim nuklearnim pregovorima u Ženevi “u svjetlu postignutog napretka”, rekla je glasnogovornica Jen Psaki novinarima.

Ministri vanjskih poslova Francuske i Velike Britanije, Laurent Fabius i William Hague, također će sudjelovati na pregovorima o iranskom nuklearnom programu, budući da izgleda da su Teheran i svjetske sile blizu postizanja dogovora.

‘Male, ali značajne šupljine’

Hague je izjavio u subotu da su preostale “šupljine” u pregovorima Irana i šest svjetskih sila “male, ali značajne”.

“Ovo su i dalje veoma teški pregovori. Mi nismo ovdje zato što je sve gotovo. Još uvijek postoje nesuglasice – male, ali značajne”, rekao je on novinarima u Ženevi.

Hague je dodao da su tačke spoticanja iste one koje su bile i na prethodnim sastancima u Ženevi od 7. do 9. novembra, iako sada postoji i značajno razumijevanje.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi krenuo je u subotu u Ženevu kako bi sudjelovao na razgovorima, a njima će nazočan biti i njemački šef diplomacije Guido Westerwelle.

Westerwelle je u subotu izjavio da pregovori o iranskom nuklearnom programu “nisu gotov posao”.

Desetljeće neuspjeha

“To nije završen posao. Postoje realne šanse, ali ima još mnogo posla da se uradi”, rekao je on po dolasku u Ženevu.

Visoki europski diplomat ranije je novinarima rekao da će se šefovi diplomacija šest zemalja sastati u Ženevi jedino ako bude naznaka da bi mogao biti postignut sporazum.

“Učinili smo napredak, uključivo i na onim ključnim problemima”, rekao je diplomat.

Diplomate iz skupine P5+1, koju čine pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) plus Njemačka, i Iran u Ženevi ponovno pokušavaju postići sporazum o iranskom nuklearnom programu poslije cijelog desetljeća neuspjelih pokušaja.

Izvor: Agencije