Posthumna pomilovanja u slučaju silovanja

Washington i Orr slave odluku o pomilovanju trojice pogrešno optuženih i osuđenih Afroamerikanaca (AP)

Trojica Afroamerikanaca, pogrešno optuženih i osuđenih za silovanje dvije bjelkinje u Alabami, dobili su u četvrtak posthumna pomilovanja, više od 80 godina nakon njihovog hapšenja.

Haywood Patterson, Charles Weems i Andy Wright bili su među devet tinejdžera koji su nazvani Momci iz Scottsboroa (Scottsboro Boys) koje su bjelačke porote osudile 1931. godine, u slučaju koji je kasnije postao simbol rasne nepravde u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svi su, sem jednog, osuđeni na smrt.

„Danas su, napokon, Momci iz Scottsboroa dobili pravdu“, kazao je guverner Alabame Robert Bentley.

Promjena iskaza

Presude za petoricu osuđenih su odbačene 1937. godine kada je jedna od navodnih žrtava promijenila iskaz.

Jedan od Momaka, Clarence Norris, pomilovan je prije nego je umro 1976. godine. Tadašnji zakon nije odobravao posthumno pomilovanje, a ovakva situacija je trajala do aprila 2013. godine kada je senator ove države, Republikanac Arthurr Orr predvodio promjene zakona.

„Ovo je podsjetnik na put koji smo prošli kao država od onih žalosnih dana u našoj prošlosti“, izjavio je on nakon što je Odbor za pomilovanja objavio pomilovanja.

Osnivačica Muzeja Momaka iz Scottsboroa Sheila Washington kazala je kako pomilovanja „daju nove završetke historijskim knjigama i koji glase – ‘Nisu krivi'“.

Velika inspiracija

Ovaj slučaj ponukao je stvaranje pokreta u SAD koji se borio za građanska prava, te bio inspiracija za mnoge knjige, filmove i pjesme. Mjuzikl na Broadwayu je prikazan 2010. godine, iste godine kada je otvoren muzej u Scottsborou.

Žalbe osuđenih u ovom slučaju rezultirale su odlukom Vrhovnog suda SAD da optuženi za krivična djela imaju pravo na efektivno savjetovanje, te da tamnopute osobe ne smiju biti sistematski izbacivane iz sudskih porota.

Izvor: Al Jazeera i agencije