Seul: S. Koreja može napraviti atomsku bombu

Prema procjenama Washingtona, Sjeverna Koreja trenutačno raspolaže zalihama koje su dovoljne za proizvodnju šest do 10 atomskih bombi (Reuters)

Južnokorejski ministar obrane Kim Kwan-jin ocijenio je danas kako je Sjeverna Koreja u stanju proizvesti nuklearno oružje od obogaćenog uranija, kao i od plutonija kojeg ima u zalihama.

“Ocjenjujemo da Sjeverna Koreja može proizvesti nuklearno oružje koristeći uranij”, rekao je južnokorejski ministar u razgovoru za medije, prenosi agencija AFP.

Nije otkrio detalje i izvore svojih saznanja, ali je potvrdio kako je informaciju dobio iz južnokorejske administracije, kao i da postoje osnovane sumnje da Pjongjang ponovno proizvodi plutonij i uranij u jednom od reaktora.

Prema procjenama Washingtona, Sjeverna Koreja trenutačno raspolaže zalihama koje su dovoljne za proizvodnju šest do 10 atomskih bombi.

Napredak u razvoju raketa

Institut Sveučilišta Johns Hopkins u nedavnoj je studiji upozorio na to da Sjeverna Koreja napreduje u razvoju interkontinentalnih balističkih raketa, sposobnih da nose prvu generaciju bojevih glava do teritorija Sjedinjenih Američkih Država.

“Gotovo sve analizirane konfiguracije bit će u stanju lako isporučiti prvu generaciju balističkih raketa najmanje do Seattlea”, navedeno je u studiji Instituta “38 North” s tog američkog sveučilišta.

Stručnjaci koji su izradili studiju tvrde da su interkontinentalne balističke rakete, čiji su modeli prikazani na vojnoj paradi u Pjongjangu, “mnogo manje lažni” od onog kako se prvobitno tvrdilo.

Brojni eksperti su poslije vojne parade ismijavali prikazane modele, tvrdeći za njih da su u tehničkom smislu “besmisleni i smiješni”.

Razvijanje elektromagnetnog oružja

“Elegantne ili ne, te konfiguracije, kako se čini, imaju sposobnost ugradnje komponenti i tehnologije koja će proizvesti rakete, teorijski gledano, dometa od 5.500 do 11.000 kilometara”, upozorili su stručnjaci tog Instituta.

Špijunska agencija Južne Koreje priopćila je početkom studenog kako Sjeverna Koreja razvija elektromagnetno pulsno oružje koristeći rusku tehnologiju, čiji je cilj blokada vojne elektronske opreme južno od granice.

Nacionalna obavještajna služba u izvještaju Parlamentu navela je da je Sjever od Rusije kupio elektromagnetno pulsno oružje kako bi razvio svoju vlastitu verziju.

Izvor: Agencije