Malali Yousafzai uručena nagrada Sakharov

Yousafzai, koja se bori za obrazovanje djevojčica u Pakistanu, zbog čega su je talibani ranije napali, nagradu je primila u Strazburu (EPA)

Šesnaestogodišnja Pakistanka Malala Yousafzai dobila je nagradu “Sakharov”, koju dodjeljuje Evropski parlament u segmentu ljudskih prava, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Yousafzai, koja se bori za obrazovanje djevojčica u Pakistanu, zbog čega su je talibani ranije napali, nagradu je primila u Strazburu.

Ona je svoje obraćanje prisutnima počela riječima poznatog francuskog mislioca Voltairea: “Ne slažem se s onim što kažete, ali ću do smrti braniti vaše pravo da govorite”.

Yousafzai je istakla da nagradu posvećuje svima koji se bore za temeljna ljudska prava, odnosno za nepoznate heroje u svijetu.

‘Promijeniti ideologije’

“Ova nagrada me ohrabruje da se i dalje borim”, poručila je 16-godišnja Malala.

Ona je kazala da se trebaju promijeniti ideologije te da se supersile u svijetu trebaju odrediti prema procentu pismenosti, temeljnim ljudskim pravima i jednakosti muškarca i žene u društvu, a ne prema vojsci i naoružanju.

“Pedeset i sedam miliona djece žele knjigu i olovku, a ne iPhone, Xbox ili playstation”, rekla je Malala.

Predsjednik EP-a Martin Schulz je kazao kako je Malala postala glas i nada miliona djece, a posebno djevojčica.

“Tvoj san je bio da djevojčice mogu ići u školu poput dječaka. Na nama je da ostvarimo taj san”, rekao je Schulz.

Ranije su ovu nagradu primili južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, aktivistkinja iz Mijanmara Aung San Suu Cii i aktivistica Leyla Zana iz Turske.

Izvor: Agencije