Počeo oporavak na Filipinima nakon Haiyana

Predsjednik Filipina Benigno Aqino je uputio kritike na račun vlasti u pojedinim područjima te zemlje koje je pogodio tajfun. Tvrdi kako nisu reagirali na pravi način.

Međunarodni napori da se pomogne stradalima na terenu konačno su počeli davati rezultate. Sve je više humanitarnih radnika. Stigla je teška mašinerija, a osigurana je i konstantna dostava hrane. Tek deset dana nakon tajfuna Haiyan vlasti u Taclobanu napravile su šatorsko naselje za one koji su ostali bez kuće.

Humanitarna kriza ni izbliza nije gotova, ali se situacija popravlja. Broj interno raseljenih prešao je četiri miliona. Za njih ostaju samo očaj, suze i neizvesnost.

“Ne znam šta ćemo raditi. Šta god žele uraditi s nama, mi ćemo se povinovati. Ionako nemamo dom u koji bismo se mogli vratiti”, kazala je Annalyn Sabusap, jedna od raseljenih.

“Naša situacija nije dobra. Užasno smrdi, vrućina je tokom dana, a hladno noću. Nemamo ni hrane”, dodala je Sabusap.

Privremene mjere

Vlada namjerava uspostaviti još nekoliko šatorskih naselja u područjima koja su najviše stradala. Mjera je privremena, dok se ne sagrade privremeni objekti za smještaj, za šta će biti potrebni mjeseci.

Predsjednik Aqino nije zadovoljan. Kaže da narod pati i dalje i da ga to baca u očaj. Zahvalio se međunarodnoj zajednici na upućenoj pomoći.

“Nadamo se da ćemo uspjeti, oslanjajući se na pomoć onih koji su spremni da nam pomognu s onim što imaju i da će ljudi biti u boljem položaju, što prije”, kazao je on.

O budućnosti misle i oni koji su u bolnicama. Plaše se da će proći mjeseci prije nego što se budu mogli vratiti koliko-toliko normalnom životu. Rene Orquestra umalo nije poginuo spašavajući svoju djecu. Teško je povrijedio nogu.

“Zabrinut sam za naše svakodnevne potrebe, hranu za moju djecu, moj oporavak. Nadam se da ću biti bolje kako bih mogao ponovo graditi naš život. Ništa nije ostalo od onoga što smo imali, čak ni odjeća”, požalio se Orquestra.

Zabrinutost UN-a

Ujedinjeni narodi zabrinuti su zbog toga što do pojedinih filipinskih otoka, također teško pogođenih tajfunom, pomoć još nije stigla.

Bernard Kerblat iz UN-ove agencije za izbjegle je poručio: “Lično, nisam siguran da smo stigli do svakog dijela teritorije gdje je ljudima potrebna pomoć. Zapravo, ne bih bio iznenađen da takvih područja još uvijek ima. Jedanaesti dan je tragedije a nismo stigli do izoliranih otoka.”

Pomoć iz svih dijelova sveta nastavlja pristizati. Prije svega hrana, koje najviše nedostaje. Američka Vlada i vojska predvode te napore. Vlada Sjedinjenih Američkih Država do sada je uputila pomoć vrijednu 37 miliona dolara.

Nova količina namirnica stigla je i iz Japana i Južne Koreje. Stiže i teška mašinerija, koja će pomoći u raščišćavanju pogođenog područja. Svjetska zdravstva organizacija upozorava na mogućnost širenja različitih zaraza.

Izvor: Al Jazeera