Glad hara u razorenom Taclobanu

Stanovnici Taclobana na Filipinima, nakon razornog tajfuna koji je pogodio tu otočnu zemlju 8. novembra, suočavaju sa nedostatkom hrane i pitke vode, javlja Anadolija.

Iako je najveći broj stanovnika tog grada evakuiran, oni koji su ostali u gradu suočeni su sa teškim životnim uvjetima.

Zbog nedovoljno hrane i vode stanovnici nerijetko presreću strane državljane i novinare, od kojih traže pomoć u hrani, vodi i drugim potrepštinama.

Tako 68-godišnji Hospicio Doldolea govori da su u nekim dijelovima grada, zbog manjka hrane stanovnici počeli jesti meso pasa i mačaka, piše Anadolija.

Danas ukop žrtava

Tijela smrtno stradalih u tajfunu, koja se već sedmicu dana nalaze na ulicama, danas će biti ukopana.

Zvaničnici iz Ureda za vanredne situacije kažu da će tijela biti kamionima odvezena na udaljeno mjesto sahrane.

Inače, broj mrtvih na Filipinima nakon udara tajfuna Haiyan porastao je na 4.460, objavili su jučer Ujedinjeni narodi (UN).

Razmjere razaranja su orgomne, javila je Veronica Pedrosa, reporterka Al Jazeere iz Ormoc Cityija, zapadno od Taclobana.

Ona je kazala da su rezerve pomoći Odjela za zdravlje Taclobana uništene u tajfunu, te da su komunikacije između centralnih Filipina i okolnih područja, kao što je Ormoc City, problematične.

Pomoćnik glasnogovornika generalnog sekretara UN-a Farhan Haq kazao je da je tajfununom pogođeno 12 miliona ljudi. Prema njegovim riječima, skoro 920.000 ljudi bilo je primorano napustiti svoje domove.

Tajfun Haiyan uzrokovao je jednu od najtežih prirodnih katastrofa u historiji Filipina, a vlasti tvrde da je za provedbu planiranog akcionog plana za normalizaciju situacije neophodno obezbijediti više od 300 miliona dolara humanitarne pomoći.

Spasilačke medicinske i tehničke ekipe nastavljaju sa radom na pretraživanju terena i na čišćenju zakrčenih putnih komunikacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije