Irak: Niz napada tokom blagdana Ašure

Najmanje 60 osoba je u četvrtak poginulo, a desetine su ranjene u više napada širom Iraka, u vrijeme obilježavanja praznika Ašure, saopćili su zvaničnici.

Bombaš-samoubica raznio se među grupom šiitskih vjernika u Sadiahu, 140 kilometara sjeveroistočno od Bagdada i tom prilikom poginule su 22 osobe, a 70 ih je povrijeđeno, prenio je AP.

Prethodno se bombaš-samoubica raznio u trenutku kada je Baqubom, glavnim gradom provincije Diyale sjeverno do Bagdada, prolazila povorka vjernika šiita i tom prilikom je poginulo 30, a povrijeđeno 67 osoba, saopćili su sigurnosni i medicinski izvori, prenijele su agencije.

To je drugi napad na šiitske vjernike koji se dogodio u četvrtak.

Prethodno je osam osoba poginulo, a desetine su povrijeđene u skoro dvije istovremene eksplozije južno od Bagdada, gdje je bio šator u kojem su se smjestili šiitski vjernici koji obilježavaju blagdan Ašuru.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, koji se dogodio posljednjeg dana Ašure.

Okupljanje u Karbeli

Eksplozije su odjeknule u Hafriji, u provinciji Wasit južno od Bagdada, dok su se šiitski hodočasnici skupljali ispred šatora da bi učestvovali u ritualu kojim obilježavaju godišnjicu ubistva imama Huseina, unuka poslanika Muhammeda.

Milioni šiita iz Iraka i drugih dijelova svijeta 10 dana održavaju procesije koje kulminira Ašurom, kada se vjeruje da je Husein ubijen.

Povodom tog događaja oni postavljaju šatore, odakle će prolaznicima dijeliti hranu, prenijela je agencija AFP.

Očekuje se da će se na hodočašću u Karbali, gdje je ubijen Husein i gdje se nalazi svetilište, okupiti skoro dva miliona ljudi.

Tokom srijede 23 osobe su poginule u napadima širom Iraka, uključujući i bombaške napade protiv šiitskih hodočasnika.

Izvor: Agencije