UN o izraelskom kršenju ljudskih prava

UN poziva Izrael da oslobodi sve palestinske, sirijske i arapske zatvorenike (EPA)

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava je na sjednici u petak usvojilo Globalni periodični izvještaj (UPR) o Izraelu u kojem se navodi niz izraelskih kršenja ljudskih prava i prijedlozi mjera koje Izrael treba poduzeti o tom pitanju, prenosi agencija Anadolija.

U izvještaju UN-a se, između ostalog, navodi da Izrael treba u potpunosti iskorijeniti smrtnu kaznu, osigurati ravnopravnost spolova, odobriti osnivanje jedne nezavisne institucije za zaštitu ljudskih prava i u potpunosti se pridržavati svih međunarodnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava.

Većina članica ističe da Izrael treba prekinuti ilegalne projekte na zemlji koju muslimani i kršćani smatraju svetom, da osigura jednaka prava i slobode svim svojim građanima, prekine praksu diskriminacije, prisilnih hapšenja i nasilja na ulicama.

U izvještaju se također pozivaju izraelske vlasti da oslobode sve palestinske, sirijske i arapske zatvorenike i da se povuku sa okupirane palestinske i arapske teritorije.

Primjedbe različitih država

U usvojenom dokumentu nalazi se više od 230 primjedbi različitih država. UN poziva Izrael da prekine proces izgradnje jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji i da se pridržava svim normi i odredbi svjetske organizacije.

Izrael je obavezan da najkasnije do marta naredne godine odgovori na pitanja UN-a, kada je planirano održavanje 25. zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava.

Ovaj izvještaj se usvaja svake četiri godine, a u petak usvojeni je trebao biti na razmatranju još u januaru ove godine, ali je Izrael bojkotirao učešće na sjednici zbog toga što je tad formirana Komisija za istragu o izraelskoj izgradnji jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji.

Izvor: Agencije