Kobni požar u fabrici odjeće u Bangladešu

Policijski zvaničnici tvrde da se većina žrtava ne može identificirati (Reuters)

Najmanje devet osoba poginulo je u požaru u fabrici odjeće u Bangladešu, nedaleko od prijestolnice Dake, saopćili su zvaničnici.

U nesreći u fabrici Aswad u gradu Gazipur, udaljenom 40 kilometara od glavnog grada, stradao je i generalni menadžer Rashiduzzaman Mandal, rekao je zvaničnik vatrogasne službe Zafar Ahmed.

Dodao je kako je požar ugašen rano u srijedu, nakon što su ga vatrogasci 10 sati pokušavali staviti pod kontrolu.

Šef lokalne policije Amir Hossain kazao je da je većina žrtava toliko nastradala da ih se ne može identificirati.

Direktor tvornice Emdad Hossain rekao je da je u zgradi bilo 170 radnika u momentu kada je izbio požar, te da je većina uspjela pobjeći. Naveo je kako je i sam pretrpio blage povrede.

Sigurnosni standardi

Drugi zvaničnik vatrogasne službe rekao je da se požar proširio na dvije zgrade u kojima se nalaze postrojenja fabrike odjeće, koja je u vlasništvu kompanije Palmal Group of Industries.

Niz ozbiljnih incidenata u fabrikama u Bangladešu, uključujući urušavanje zgrade u aprilu u kojem je poginulo više od 1.100 ljudi, izazvao je globalnu zabrinutost o sigurnosnim standardima u ovoj zemlji.

Tekstilna industrija je jedan od glavnih sektora u Bangladešu, a zbog jeftine radne snage zemlja je postala drugi najveći izvoznik odjeće u svijetu nakon Kine.

Zbog nedavnih nesreća u fabrikama Vlada, vlasnici kompanija i globalni brendovi našli su se pod pritiskom javnosti, kako bi se reformirala industrija koja zapošljava četiri miliona radnika i čini 80 posto prihoda od izvoza Bangladeša.

Izvor: Agencije