Davutoglu: Assad napada i ubija svoj narod

Davutoglu: Assad bi trebao prvo moliti za oprost svog naroda (EPA)

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, komentirajući izjave sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, koji je kritizirao Tursku, kazao je u subotu da te izjave nemaju veze s realnošću i da su toga svjesni i Turska i cijela svjetska javnost, javila je Anadolija.

“Assad, predsjednik koji čini nasilje nad svojim narodom i koji je protiv svog naroda koristio i hemijsko oružje nema pravo kritizirati Tursku. Sve što je rekao nema veze sa istinom”, kazao je Davutoglu, koji se nalazi u posjeti Albaniji.

Poljski fotoreporter je živ

Poljski fotoreporter otet u julu u Siriji živ je, izjavio je u subotu poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.
Fotoreporter Maciej Suder je živ, izjavio je ministar za radio RMF FM i dodao da, zbog njegove sigurnosti, ne može dati druge informacije ni o njegovom zdravstvenom stanju, ni o situaciji u kojoj se nalazi.
Sudera su krajem jula oteli naoružani ljudi prilikom napada na medijski centar u Sarkebu, u pokrajini Idleb.
Kao nezavisni novinar, Suder je sarađivao s agencijom za ilustracije Corbis i poljskom foto-agencijom Studio Melon.
Razlozi otmice su nepoznati, a otmičari nisu javno preuzeli odgovornost.

Davutoglu je naglasio da su i turski premijer Recep Tayyip Erdogan i on sam bezboj puta upozoravali Assada da reformira sistem u zemlji i posluša volju svog naroda, ali da svi ti sastanci nisu urodili plodom i da je Assad odabrao put nasilja prema narodu Sirije.

Izrazivši žal zbog činjenice da su i neki turski mediji prenijeli kritike prema Turskoj upućene od čovjeka koji čini nasilje i hemijskim oružjem ubija svoj vlastiti narod.

“Assad bi trebao prvo moliti za oprost svog naroda. Neistine su sve i što je kazao o sirijskim izbjeglicama. Otiđite u izbjegličke kampove u Turskoj i pitajte pojedinačno tamo zbrinute izbjeglice koliku zahvalnost osjećaju prema Turskoj. Pa i jučer je sirijski narod poslao jasne poruke o turskoj solidarnosti”, rekao je Davutoglu.

NATO: Nema vojnog rješenja

Istakavši da ne pridaje važnosti takvim kritikama, on je kazao da je Turska uvijek radila na uspostavi mira u Siriji i da se nada skorom okončanju tamošnjeg krvoprolića.

“Sve te kritike su i neistinite i nevažne. Turska je i do sada, a i od sada će činiti sve za uspostavu mira”, zaključio je Davutoglu.

Zamjenica generalnog sekretara NATO-a Kolinda Grabar-Kitarović ističe da nema vojnog rješenja za Siriju, već da se kriza mora riješiti političkim sredstvima.

NATO je, prema njenim riječima, ojačao granice ka Siriji isključivo defanzivnim “patriot” raketnim sistemom.

“To ima zastrašujuće djejstvo i upućuje poruku Siriji da smo angažirani. Pored toga, ne želimo imati nikakvu drugu ulogu [u Siriji]. Stav NATO-a je da mora postojati političko rješenje za ovu krizu. Svaka vojna akcija bila bi samo vremenski ograničena.” 

“Međutim, sama prijetnja je pokazala djejstvo i došlo je do dogovora u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Imamo mapu puta i političko-diplomatski proces, koji trebamo slijediti”, objasnila je Grabar-Kitarović u intervjuu bečkom dnevniku Standard.

Granatiranje sunitske zajednice

Najmanje šest osoba poginulo je u subotu kada su sirijske Vladine snage granatirale sunitsku zajednicu u priobalnoj pokrajini kojom dominira sekta predsjednika Assada – alaviti, objavili su aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Granatiranje grada Al Mitras počelo je u zoru i u njemu je ubijeno šestero ljudi, saopćile su dvije sirijske grupe za zaštitu ljudskih prava, izrazivši bojazan da stanovnicima na tom izoliranom području, suočenim s provladinim paravojnim formacijama, prijeti opasnost od masovnih ubistava, javila je agencija AP.

“Zabrinuti smo, jer je to izolirano područje i zločini se brzo mogu prikriti”, rekao je Rami Abdul Rahman iz Sirijske opservatorije za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Drugi sirijski aktivista, pod imenom Abu al Valed, izjavio je da su u toku pregovori o predaji pobunjenika u zamjenu za obećanje režimskih snaga da neće dozvoliti da bude narušena bezbjednost civila.

“Postoji strah da oni pokušavaju očistiti ovo područje od pristalica pobunjenika, a to je sunitska zajednica”, rekao je Valed u razgovoru preko Skypea.

Još 61 žrtva

U međuvremenu je Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji saopćio da je u posljednja 24 sata najmenje 61 osoba poginula u operacijama sirijskih snaga sigurnosti protiv pobunjenika, javlja Anadolija.

U saopćenju se navodi da je 15 osoba poginulo u Derai, po deset u Haseki i Damasku, osam u Halepu, šest u Deyru'z Zoru, pet u Hami, četiri u Idlibu, Homsu dvije i jedna osoba u Kuneytri.

Uporedo s time, Omer Kalamuni, glasnogovornik Lokalnog koordinacijskog komiteta regije Kalamun, izjavio je da je u zajedničkoj akciji nekoliko jedinica pobunjeničke Oslobodilačke vojske Sirije izveden napad na skladište municije u kasarni sirijske vojske u Nasiriyji i zaplijenjeno najmanje 250 tenkova i drugog oružja i municije.

Pobunjenici su također uništili velike količine oružja, a stradao je veliki broj pripadnika sirijske vojske odane Assadovom režimu.

Kalamuni je naglasio da je zaplijenjeno oružje kupljeno novcem sirijskog naroda i da je ponovo stavljeno u službu njegove odbrane i dodao da pobunjeničke formacije same obezbjeđuju sve što im je neophodno i da im ne treba Koalicija revolucionarnih i opozicionih snaga Sirije.

Izvor: Agencije