SAD garantirao UN-u da ga neće špijunirati

Nesirky je objasnio da se UN obratio SAD-u zbog izvještaja da su Amerikanci prodrli u šifrirani sistem komunikacije globalne organizacije (Reuters)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država garantirala je Ujedinjenim Narodima da ne presreće i da neće presretati njihove tajne komunikacije, izjavio je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky, ali se nije izjasnio o izvještajima da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) ranije špijunirala UN.

Nesirky je objasnio da se UN obratio SAD-u zbog izvještaja da su Amerikanci prodrli u šifrirani sistem komunikacije globalne organizacije, izvještava agencija AFP.

„Nepovredivost diplomatskih misija, uključujući i Ujedinjene Narode, počiva na međunarodnom pravu, pa se zato od svih država članica očekuje da se ponašaju u skladu s tim“, istakao je glasnogovornik UN-a.

On, međutim, nije odgovorio na pitanja novinara o tome da li je SAD ranije prisluškivao povjerljive videokontakte i telefonske razgovore generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

Kinezi prisluškuju UN

Njemački sedmičnik Spiegel je augusta ove godine objavio kako je SAD dešifrirao sistem komuniciranja UN-a sredinom prošle godine, poslije čega je tokom tri sedmice dekodirao stotine povjerljivih kontakata.

Prema tvrdnjama uzbunjivača Edwarda Snowdena, NSA je, navodno, 2011. godine otkrila da i kineska tajna služba prisluškuje komunikacije UN-a.

Kako piše Spiegel, na udaru američke špijunaže bila je misija EU-a u UN-u, a među dokumentima koje je osigurao Snowden nalazi se i plan novih prostorija u koje se misija EU-a pri UN-u uselila septembra 2012. godine.

Prema informacijama nekih drugih medija, SAD je špijunirao i francusku i njemačku misiju u UN-u.

Izvor: Agencije