Bugarski studenti traže ostavku Vlade

Već osmi dan studenti najvećeg i najstarijeg univerziteta u Bugarskoj protestuju protiv aktuelne vlasti koju čine socijalisti i partija turske manjine, Pokret za pravdu i slobodu, uz podršku ultranacionalističke stranke Ataka.
 
Studenti su zauzeli zgradu Univerziteta i nikome ne dopuštaju ulazak. Večeras je novi protest njihovih pristalica.
 
Okupili su se ponovo kako bi dali podršku zahtjevima studenata za ostavku Vlade i raspisivanje izbora, javlja reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.
 
Vanredni izbori

Studentski protesti počeli su 23. oktobra, tokom predavanja sudije Ustavnog suda Dimitra Tokuševa, koga smatraju odgovornim za vraćanje poslaničkog mandata Deljanu Pejevskom, kontroverznom biznismenu i medijskom magnatu, koji se prethodno odrekao funkcije u Parlamentu kako bi bio izabran za direktora Bugarske državne sigurnosti.

Pejevski je pod pritiskom javnosti odustao od mjesta prvog čovjeka obavještajne agencije i tražio poslanički mandat, budući da je izabran za narodnog poslanika na listi Pokreta za pravdu i slobodu.

Vladu su 29. maja formirali Bugarska socijalistička partija i PPS, uz podršku nacionalističke stranke Ataka, nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih početkom istog mjeseca.

Na mjesto premijera izabran je univerzitetski profesor Plamen Orešarski, a protesti za njegovu ostavku počeli su 14. juna i uz smanjeni broj učesnika održavaju se svake večeri.

Izvor: Al Jazeera i agencije