Napravljen uređaj za kontrolu ulova ribe

Vlada Novog Zelanda otkrila je tehnologiju za koju kaže da bi mogla unijeti revoluciju u ribarstvo. Uređaj je dizajniran kako bi smanjio broj ribe koja bude ulovljena nenamjerno.

Radi se o plastičnoj cijevi u kojoj ostaje ulov koji ribari žele. Ali ima i rupe kroz koje mogu da pobjegnu male ribe dok su još ispod vode.

„Sada možemo odrediti koje vrste i koju veličinu riba želimo uloviti. One koje ne želimo, ostaju plivati u vodi“, kaže Eric Barnett, direktor Seafooda.

Cijev se poravnava na palubi, ali i dalje je u njoj dovoljno vode, kako ribe ne bi uginule. Sav neželjeni ulov može da bude vraćen ponovo u more.

To je jednostavan dizajn, ali moćno rješenje za stalni problem u svijetu.

Kvalitetniji ulov

U tradicionalne ribarske mreže ulove se mnoge neželjene životinje. Svake godine na taj način ugine 100 miliona ajkula, 300 hiljada morskih sisara, poput malih kitova i delfina, 250 hiljada kornjača i hiljade morskih ptica, te milijarde manjih riba.

Posljednji izum rezultat je projekta Vlade i ribarske industrije Novog Zelanda, vrijednog 43 miliona dolara.

Pridružuje se postojećim metodama izbjegavanja neželjenog ulova, poput reaktora koji emituju zvukove upozorenja delfinima.

Međutim, novi uređaj ima još jednu funkciju – unapređuje kvalitet ulova, jer ribe na palubi ostaju žive.

Bit će potrebno još nekoliko godina za prilagođavanje. Inovatori se nadaju da ove cijevi nude uvid u budućnost održivog ribarenja.

Izvor: Al Jazeera