Pobjeda socijaldemokrata Češke na izborima

Socijaldemokratska stranka Češke (ČSSD) pobijedila je na vanrednim parlamentarnim izborima, no populisti pokreta ANO iznenadili su osvojivši drugo mjesto, ispred komunista, te će pregovori o vladajućoj koaliciji biti teški.

Socijaldemokrati su osvojili 20,47 posto glasova, prema gotovo konačnim rezultatima, a pokret ANO, koji je 2011. godine osnovao utjecajan poslovni čovjek slovačkog porijekla Andrej Babiš, postao je druga politička snaga u Češkoj s osvojenih 18,66 posto glasova.

Komunisti (KSČM) su na trećem su mjestu sa 14,91 posto glasova.

Izborni prag od pet posto glasova prešle su još četiri stranke: stranke desnice TOP 09 (11,98 posto) i ODS (7,72 posto), kršćanski demokrati KDU-CSL (6,78 posto), kao i populistička stranka Usvit (Zora izravne demokracije), koju vodi češko-japanski poslovni čovjek Tomio Okamura, koja je dobila 6,89 posto glasova.

Očekuju teške pregovore

“Rezultat nije takav kakav smo očekivali”, priznao je čelnik ČSSD-a Bohuslav Sobotka, koji je ciljao na 30 posto, što bi mu omogućilo da formira manjinsku vladu, koju bi podržavali komunisti.

“Pregovori će biti teški, manjinska vlada, kao i koalicijska vlada, opcije su”, rekao je on.

ČSSD i KSČM zajedno su skupili u Donjem domu Parlamenta samo 83 od 200 mjesta, što je nešto ispod očekivane većine.

Babiš, vođa pokreta ANO, kazao je da njegova stranka ne želi u vladu, “već samo nametnuti važne zakone Parlamentu”, te je isključio saradnju s KSČM-om i strankama desnice ODS i TOP 09.

“Ne mogu zamisliti saradnju s ČSSD-om, s ozbirom na njihov program. Treba nam stabilnost, niski porezi, povjerenje stranih ulagača”, rekao je Babiš i najavio da neće podržati vladu ljevice.

Babiš je bio u stranci komunista prije “Baršunaste revolucije” 1989. godine, a danas je drugi najbogatiji Čeh, vlasnik grupe Agrofert.

Novi izbori nisu isključeni

“Budući da ČSSD ne može u koaliciju s KSČM-om, morat će se dogovoriti s ANO-om”, ocijenio je analitičar Josef Mlejnek.
I ČSSD i ANO zagovaraju uvođenje minimalne penzije, ali se razilaze oko povišenja poreza, čemu se ANO protivi.

Analitičar Jan Outly smatra “najizglednijim koaliciju ČSSD-KDU-ČSL, uz potporu pokreta ANO”.

Također, analitičari predviđaju da će pregovori o koaliciji biti dugi i da će prelazna vlada ekonomista ljevice Jirija Rusnoka, uspostavljena u junu, morati raditi do kraja godine.

Neki analitičari ne isključuju nove izbore.

Na dvodnevnim izborima 24 partije predstavile su skoro 6.000 kandidata za 200 mjesta u Donjem domu Parlamenta.

Odziv na izbore bio je 59,47 posto, što je pad u odnosu na 62,6 posto 2010. godine.

Naklonjeni lijevoj struji

S oko 10,5 miliona stanovnika Češka je upravo izašla iz 18-mjesečnog razdoblja ekonomske recesije, a nezaposlenost je u septembru iznosila 7,6 posto aktivnog stanovništva.

Izbori su održani nakon višemjesečnog političkog meteža, koji je počeo korupcionaškim skandalom zbog kog je Vlada desnog centra premijera Petra Nečasa u junu morala podnijeti ostavku, a zatim u augustu prelaznoj Vladi izglasano nepovjerenje.

Česi su već pokazali da su naklonjeni lijevoj struji kada su u januaru izabrali bivšeg komunistu Miloša Zemana za predsjednika, nakon 10 godina pod vlašću desničara i euroskeptika Vaclava Klausa.

Ankete provedene pred izbore su ukazivale da najveću šansu za pobjedu ima Socijaldemokratska partija, ali da ona neće uspjeti osvojiti potrebnu većinu.

Ta stranka lijevog centra je uoči izbora obećala da će bankama i velikim kompanijama povećati poreze.

Izvor: Al Jazeera i agencije