Stotine imigranata spašene blizu Sicilije

Italijanska mornarica i obalna straža spasila je više od 700 imigranata u vodama između Sicilije i Sjeverne Afrike tokom noći sa četvrtka na petak i u petak ujutro, prenosi agencija Reuters, dodavši da imigracijska kriza koja je ovog mjeseca odnijela stotine života ne pokazuje znakove jenjavanja.

Patrolni brodovi izveli su pet operacija i među spašenima se nalaze desetine žena i djece, objavile su vlasti u petak.

Na jednom od spašenih brodova je bilo 219 osoba, od kojih 37 djece i 43 žene, naveli su zvaničnici, prenosi AFP.

Nekoliko stotina osoba dovedeno je u već prepuni centar za prihvat imigranata na južnom otoku Lampedusi.

Italijanski premijer Enrico Letta zahtijevao je na sastanku lidera Evropske unije u Briselu da povećaju pomoć sredozemnim državama, među kojima su Italija, Grčka i Malta, koje su na najvećem udaru postojeće krize.

Tragedija kod Lampeduse

Italija je povećala patrole na morima između Libije, Tunisa i Italije otkako se 360 imigranata, većinom iz Eritreje, utopilo početkom oktobra, nakon što je brod na kojem su bili potonuo blizu Lampeduse.

Sedmicu dana kasnije u blizini je potonuo drugi brod i procjenjuje se kako je nestalo 200 osoba.

Prihvatni centar na Lampedusi ima velikih problema dok se bori sa prilivom imigranata, koji bježe od rata i nemira u Siriji, Egiptu i drugim arapskim i afričkim državama.

Veoma često se dešava da su brodovi sa izbjeglicama prepuni ili su loše opremljeni i održavani, što dodatno otežava njihovo putovanje po opasnim dijelovima Sredozemnog mora.

Prema podacima UN-a, više od 32.000 osoba su se odlučile na ovo opasno putovanje brodom prema Italiji.

Brojni izazovi i prijetnje

Dan ranije generalni sekretar Vijeća Europe Thorbjorn Jagland ocijenio je u Beču kako je Evropa suočena s brojnim izazovima i prijetnjama za koje mora naći odgovore, a jedna od njih je rastuća ilegalna imigracija, koja se mora rješavati koordinirano.

On je u obraćanju Stalnom vijeću Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) naveo da je jedan od glavnih izazova pitanje kako se ophoditi sa rastućom imigracijom u vrijeme ekonomske krize.

Prema njegovim riječima, rastuća ilegalna imigracija u doba krize vodi socijalnim nemirima i ekstremizmu.

Izvor: Agencije