Kasni povratak stanovništva u Fukushimu

Konstantni neuspjesi da se sanira nuklearka Fukushima Daiichi obilježili su posljednjih nekoliko mjeseci. Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Japan nisu došli zbog elektrane, već zbog procjene štete u okolnim gradovima. Stanje u kojem se nalazi elektrana istražit će naredni inspektorski tim.

“Problemi u samoj nukelarnoj elektrani Fukushma Daiichi nisu predmet istrage ove misije. Vlada Japana i naša agencija objavili su da će druga misija obići elektranu tokom posljednja tri mjeseca ove godine”, kaže Juan Carlos Lentio iz IAEA-e.

Tim inspektora proveo je sedmicu dana razgovarajući sa predstavnicima japanske Vlade i lokalnih vlasti, kao i sa stanovnicima prefekture Fukushima.

Kažu da su impresionirani naporima koji se ulažu da se problem riješi, prije svega mjerama koje bi trebalo da osiguraju bezbjednost hrane. Povjerenje javnosti je ključno.

Najgore u reaktoru broj četiri

Ranije tokom mjeseca kompanija Tepco, koja upravlja elektranom, objavila je da je šest radnika bilo izloženo radioaktivnoj otpadnoj vodi zbog pucanja crijeva.

Radioaktivna voda najveći je problem, jer je prostora za njeno odlaganje sve manje. U reaktore ulaze i podzemne vode, koje radioaktivnu vodu odnose u more. Od narednog mjeseca fokus će biti na uklanjanju gorivnih šipki iz reaktora broj četiri.

“Najgore stanje, na koje su se svi fokusirali, jeste u raktoru četiri. Ispraznili su radioaktivno gorivo iz tog reaktora nakon nekoliko godina ispuštanja radijacije i to mjesec dana prije zemljotresa. To gorivo odloženo je na neodgovarajući način. Onda se dogodio zemljotres, došlo je do eksplozije, a to gorivo mješavina je urana i plutonija”, kaže naučnik Imad Khadduri.

Objavljen je i izvještaj japanske Vlade. U njemu se navodi da čišćenje u najkontaminiranijim dijelovima gradova u prefekturi Fukushima kasni, te da će građani za povratak u svoje domove morati čekati još tri godine.

Izvor: Al Jazeera