Zagađenje zraka opasnije od pasivnog pušenja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kategorizirala je u četvrtak zagađenje zraka kao vodeći uzrok u okolišu obolijevanja od raka i poručila kako je jasno dokazano da je zagađenje odgovorno za rak pluća. 

“Zrak koji udišemo zagađen je mješavinom tvari koje izazivaju rak”, kazao je Kurt Straif iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), koja je dio WHO-a.

On upozorava na to da je zagađenje zraka opasnije od pasivnog pušenja. “Sada znamo da zagađenje zraka nije samo veliki zdravstveni rizik, nego i vodeći uzrok iz okoliša koji dovodi do smrti od raka.”

Istraživanja diljem svijeta

Glavni izvori zagađenja zraka su ispušni plinovi iz vozila, elektrane, poljoprivreda i industrija, kao i grijanje u kućama.

Stručnjaci svjetske organizacije do svojih su zaključaka došli analizirajući rezultate više od tisuću istraživanja provedenih širom svijeta i smatraju da bi oni trebali snažno potaknuti vlasti na akciju.

IARC je sada zagađenje zraka uvrstio u istu kategoriju kancerogenih tvari kao i duhanski dim, ultraljubičasto zračenje i azbest.

WHO podsjeća kako je ranije dokazano da zagađenje zraka izaziva srčane i plućne bolesti, no sad je dokazano i to da izaziva rak.

Najzagađeniji zrak u Indiji i Kini

IARC navodi da najnoviji podaci pokazuju kako je zagađenje zraka odgovorno za 223.000 smrti od raka pluća u svijetu, a više od polovice umrlih je u Kini i u drugim istočnoazijskim zemljama, u kojima je ubrzana industrijalizacija stvorila smog u gradovima poput Pekinga.

Najzagađeniji gradovi su u Indiji i u Kini.

Stručnjaci kažu kako je njihovo istaživanje pokazalo i to da mogu postojati veze zagađenja i raka mokraćnog mjehura.

Izvor: Agencije