Širom Egipta održani protesti protiv puča

Demonstranti su zatražili da se što prije okonča vojni režim, kako bi se zemlja vratila demokratskim procesima (AP)

Hiljade pristalica svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija su održali proteste širom zemlje, ali su otkazali planirano okupljanje na čuvenom kairskom Trgu Tahrir, zbog straha bi moglo doći do nasilja.

Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je jedna osoba ubijena tokom sukoba demonstranata-protivnika svrgavanja i lokalnog stanovništva provincije Sharqia, dok je sedam osoba povrijeđeno u sličnim neredima u gradu Damietta.

Policija je u gradu Aleksandrija ispalila suzavac da prekine sukobe između protivnika i pristalica Mursija, kazali su izvori iz snaga sigurnosti, ali nije bilo žrtava.

Protesti u drugim dijelovima zemlje su uglavnom protekli mirno, saopćeno je iz istih izvora.

Hiljade Mursijevih pristalica se okupilo u petak u egipatskoj prijestolnici Kairu, drugom najvećem gradu Aleksandriji te u drugim obalskim gradovima i gradovima koji se nalaze na delti Nila, kazali su izvori iz snaga sigurnosti informativnoj agenciji Reuters.

“U Aleksandriji su sukobi izbili između demonstranta-pristalica Mursija i stanovnika koji se protive Mursiju”, kazao je jedan izvor, koji je htio ostati neimenovan.

“Oni su bili iritirani zbog protesta, na kojim su se uzvikivali slogani protiv vojske, što je dovelo do toga da snage sigurnosti ispale suzavac da rastjeraju prisutne.”

Manji sukobi su također izbili u provinciji  Sharqia, na delti Nila, te u obalskom gradu Damietta, gdje je povrijeđen jedan pristalica Mursija.

U petak, nakon podnevne molitve (džuma), u nekoliko gradova Egipta počele su demonstrancije protivnika vojnog udara, kojim je u julu u toj zemlji svrgnut predsjednik Muhamed Morsi, javlja Anadolija.

Protesti su počeli u Kairu, kao u još 26 egipatskih gradova.

Ranjeno šest vojnika

Najmanje šest egipatskih vojnika ranjeno je u petak kada su improvizirane bombe eksplodirale kraj njihovog oklopnog vozila u pograničnom gradu Rafa, na Sinaju, izjavio je jedan bezbjednosni zvaničnik.
Eksplozije su se dogodile u vrijeme vojne operacije u tom gradu, koji se graniči s palestinskim Pojasom Gaze, kazali su očevici.
Vojska redovno izvodi operacije u Rafi, da uništi tunele za krijumčarenje u Gazu, u okviru šire kampanje protiv pobunjenika na sjevernom dijelu Sinajskog poluotoka.
Napad se dogodio dan nakon što je samoubica-bombaš ubio dva vojnika, kada je dovezao auto pun eksploziva do kontrolnog punkta kraj grada Al-Arisha, na sjeveru Sinaja.

Okupljeni demonstranti protestiraju s podignuta četiri prsta, što predstavlja znak Rabia, odnosno simbol slobode, uzvikujući slogane da žele kraj vojnog udara i povratak na vlast svrgnutog Mursija.

U gradu Giza, na zapadu Kaira, okupio se veliki broj protivnika vojnog udara, noseći transparente na kojima je ispisano kako narod želi slobodu i demokratiju.

U Aleksandriji su demonstranti zatražili da se što prije okonča vojni režim, kako bi se zemlja vratila demokratskim procesima.

Prava narednih dana

Osim u navedenim gradovima, u petak su protesti održani i u gradovima Ismailiye, Beni Suveyf, Kalyubiyye, Munufiyye, Beni Suveyf, Dimyat i Buheyra, kao i u brojnim drugim.

U petak se navršava 106. dan od održavanja protesta organiziranih u znak egdovanja protiv svrgavanja Mursija.

Alijansa za bojkot vojnog udara i povratak legitimiteta ranije je pozvala demonstrante u Egiptu da se u petak ne okupljaju na trgu Tahrir i drugim trgovima, kako bi izbjegli napade vojske i policije.

U saopćenju Alijanse navedeno je da će demonstranti svoja prava za slobodnim okupljanjem iskoristiti narednih dana
Dodaje se da vojni režim ne poštuje volju naroda i da nastavlja s ubijanjem civila.

Prilika za politički dijalog

“Ovaj petak se ne okupljajte na trgovima, kako se opet ne bi ponovilo krvoproliće nad vama. Ali, naše pravo za okupljanjem na trgovima Tahrir, Nahda i Rabia zadržat ćemo za naredne dane”, navedeno je u saopćenju.

Napomenuli su da će u petak, nakon džuma namaza, u Egiptu biti održana samo kratka protestna šetnja.

Međutim, egipatski analitičari smatraju da je ovo prilika za politički dijalog da se prestane s nasiljem u Egiptu.

S druge strane, snage sigurnosti su, ipak, poduzele opsežne mjere sigurnosti na trgu Tahrir i u blizini predsjedničke palate, kao i na svim glavnim ulicama Kaira.

Izvor: Agencije