Malala osvojila nagradu Saharov

Malala Yousafzai čudom je preživjela teško ranjavanje (AP)

Pakistanska 16-godišnja aktivistica za ljudska prava i prava žena Malala Yousafzai osvojila je nagradu Saharov, koju Europska unija svake godine dodjeljuje borcima za ljudska prava.

“Izabravši je za nagradu, Europski parlament uvidio je nevjerovatnu snagu ove mlade žene. Malala se hrabro zalaže za prava sve djece da se školuju. Čudesno se oporavila od napada Talibana i sada u cijelom svijetu zastupa to elementarno pravo. Ne zaboravimo da je ona još ugrožena u Pakistanu”, rekao je predsjedavajući Europskog parlamenta Martin Schulz.

‘Primjer drugima’

On je podsjetio da skoro 250 milijuna devojčica širom svijeta ne smije ići u školu, te da je Malala “primjer koji nas podsjeća na dužnost i odgovornost” za pravo djece na školovanje, prenosi Tanjug.

Nagradu Saharov za slobodu misli Europski parlament dodjeljuje od 1988. godine, a nazvana je tako u čast i sjećanje na sovjetskog znanstvenika i disidenta Andreja Saharova, javlja Reuters.

Između ostalih, dosadašnji dobitnici bili su Nelson Mandela i Aung San Suu Kyi. Svečana dodjela nagrade zakazana je za 10. prosinca u Strasbourgu.

Među kandidatima i Snowden

Ove godine uz Malalu je za nagradu Saharov bio nominiran i Edward Snowden, bivši djelatnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Snowden je stekao svjetsku slavu, nakon što je medijima dostavio podatke o tajnim programima američke Vlade za nadzor nad telekomunikacijama širom svijeta. Nakon što su ga američke vlasti optužile za izdaju, Snowden je pobjegao u Rusiju, gdje je dobio politički azil.  

U užem izboru bili su i bjeloruski disidenti Ales Bjalacki, Edvard Lobau i Mikola Statkevič, koje tamošnje vlasti već tri godine drže u zatvoru zbog učestvovanja u antivladinim demonstracijama. 

‘Nisam zaslužila Nobela’

Malalu je prošle godine teško ranio talibanski borac, koji joj je pucao u glavu zato što se zalagala za pravo obrazovanja djevojčica i žena.

Nakon toga deseci tisuća Pakistanaca izašli su na ulične prosvjede ulične noseći Malaline fotografije i transparente s porukama o njezinoj hrabrosti i solidarnosti koju osjećaju. U međuvremenu se Malala preselila u Veliku Britaniju, gdje se oporavljala od ranjavanja i gdje je nastavila s aktivizmom.

Malalu mnogi vide kao glavnog favorita za osvajanje Nobelove nagrade za mir, no ona smatra kako tu nagradu još nije zaslužila.

“Ima puno ljudi koji zaslužuju Nobelovu nagradu za mir i mislim da imam još dosta da radim. Mislim da nisam učinila dovoljno da bih osvojila Nobela za mir”, rekla je Malala, koja je postala globalni ambasador za prava djece na obrazovanje.

Malali su već uručene Međunarodna dječja nagrada za mir i nagrada za promoviranje ljudskih prava organizacije Amnesty International.

Talibani: Nije zaslužila nagradu

Pakistanski talibani reagirali su na vijest da je Yousafzai dobitnica ovogodišnje nagrade Saharov ocjenom da je “ničim” nije zaslužila i obećanjem da će je ponovo pokušati ubiti.

“Ona nije učinila ništa. Neprijatelji islama su je nagradili jer je napustila vjeru i postala sekularna”, poručili su talibani.

Izvor: Agencije