Milioni kućnih pomoćnica bez ikakvih prava

Kućne pomoćnice protestiraju u Limi (Peru) tražeći radnička prava i zaštitu od zlostavljanja (Reuters)

Najmanje 52,6 milliona ljudi širom svijeta rade kao pomagači u domaćinstvima, a većina njih su žene koje su izložene zlostavljanju i bez ikakve su pravne zaštite, izvijestili su Ujedinjeni narodi (UN) u svom prvom kratkom izvještaju o ovoj, često neprimjetnoj, radnoj snazi koja se brine o porodicama drugih i o njihovim domaćinstvima, prenosi AP.

Međunarodna organizacija rada (ILO) iz Ženeve je ovaj izvještaj kompletirala u skladu sa međunarodnim sporazumom u vezi jednakog tretmana radnika u domaćinstvu sa običnim radnicima, koji će stupiti na snagu u septembru.

Istraživanje je pokazalo da žene predstavljaju 83 posto svih radnika u domaćinstvu te da su moge kućne pomoćnice izložene eksploataciji, fizičkom i seksualnom nasilju i drugim vrstama zlostavljanja, a s obziirom na njihovo nepoznavanje jezika zemalja u kojima rade ili pak načina plaćanja naknade koja se ne računa po satu, već po proizvoljnoj procjeni poslodavca.

Nedostatak osnovne zaštite

Istraživanjem se također došlo do zaključka da 90 posto radnika u domaćinstvima nije zaštićeno osnovnim mjerama rada na isti način na koji se tretiraju ostali radnici u općoj privredi. Otprilike 30 posto ih je u potpunosti isključeno iz nacionalnih zakona o radničkim pravima.

UN je upozorio da bi broj radnika u domaćinstvima mogao biti za desetine miliona veći od onog koji se navodi u službenoj statistici, a koji iznosi 52,6 miliona, obzirom na netačno izvještavanje i nedostatak informacija.

„Naše su procjene konzervativne jer službena statistika, na koju se oslanjamo, nije sveobuhvatna kada se radi o ovom pitanju. Stoga, naše procjene tek pružaju minimum informacija“, kazala je Sandra Polasky, zamjenica direktora ILO-a.

Prikaz uključuje statističke podatke iz samo 117 zemalja. Popis je pokazao da su Azija i Latinska Amerika dva kontinenta gdje ima najviše radnika u domaćinstvima. Azija i Pacifički region imaju oko 21,4 million takvih radnika, zaključno sa 2010. godinom, a Latinska Amerika i Karibi oko 19,6 milliona. Ostatak se odnosi na Afriku i Bliski istok te razvijene zemlje.

Izvještaj ne uključuje radnike mlađe od 15 godina, koji se smatraju maloljetnicima, a njihov broj je 2008. procijenjen na oko 7,4 miliona.

Pravni ekspert ILO-a Martin Oelz je izjavio da je dokazano da su radnici u domaćinstvima bolje zaštićeni u sučaju kada zemlja usvoji zakon o njihovoj zaštiti, kao što su to skoro uradili Brazil i Južna Afrika.

Izvor: Agencije