Ogorčene žrtve uragana Sandy

Američki Kongres izglasao je paket pomoći od gotovo 10 milijardi dolara za pomoć žrtvama uragana Sandy. No, kritike na račun Kongresa ne prestaju i od žrtava i političara. Jer, na glasanje se čekalo više od dva mjeseca.

Greg Pellicano čini sve kako bi svoj dom opet osposobio za život. No, dva mjesca nakon što je uragan Sendy njegovu kuću doslovno pomjerio iz temelja, on i njegova porodica i dalje su primorani živjeti u prijateljevom podrumu, čekajući isplatu odštete kako bi počeli s popravkama.

“Što mi prije dođe odšteta, to ću brže popraviti svoju kuću. Predugo čekam taj novac i već sam ostao bez cijele ušteđevine”, kazao je Pellicano.

U radničkom naselju na Staten Islandu cijeli redovi kuća su prazni jer i njihovi vlasnici čekaju isplatu. Novac iz nacionalnog fonda za poplave gotovo je potrošen, a glasanje u Kongresu o paketu od 60 milijardi dolara pomoći je kasnilo jer je sva pažnja bila usmjerena na debatu o budžetu.

Žrtve uragana Sandy i njihov politički predstavnicu su ljuti.

“Do sada je 66 dana prošlo i – ništa. Sram vas bilo, sramota za Kongres”, kaže guverner New Jerseyja Chris Christie.

U petak su politčari, zatečeni tolikom kritikom, glasali za pomoć, no umjesto 60 milijardi dolara, odobrili su, za sada, 9,7 milijardi dolara.

Političari kod punice

“Prošlo je 70 dana. I ovo je presedan da ovu regiju ne tretiramo kao ostala područja kada su ona trebala pomoć”, rekao je kongresmen demokrata Gregory Meeks.

Bitka se sada vodi za preostalih 50 milijardi dolara potrebnih za dugoročnu obnovu puteva, električnu mrežu i transportni sistem.

Kritičari smatraju da je jedan dio ovog novca namijenjen za projekte koji nemaju veze s uraganom Sandy i područjima koje je pogodio.

“Moramo vani, da izvedemo svinju, a ta svinja o kojoj govorimo nije u pogođenom New Yorku, New Jerseyju ili u Connecticutu, zapravo, ona je daleko, na Aljasci”, kaže republikanski kongresmen Darrel Issa.

Oni koji čekaju da se vrate u svoje domove užasnuti su ovakvom sporošću.

“Mislim da bi se oni, političari, trebali iseliti iz svojih kuća i biti primorani živjeti kod punice, pa bismo vidjeli kojom brzinom bi glasali”, kaže Chris Nasella, žrtva uragana Sandy.

Trenutno svi pokušavaju dobiti pomoć gdje god je to moguće. Volonteri svakodnevno dolaze da im pomognu. A poruka građana Staten Islanda njihovim liderima u Washingtonu je da bi i oni trebali pokazati istu dozu odgovornosti.

Izvor: Al Jazeera