Ban: Zaustavite rat u Siriji u ime humanosti

Oko četiri milona Sirijaca trebaju hranu, smještaj i drugu pomoć, a više od 700.000 ih je pobjeglo u susjedne zemlje (Getty Images)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon pozvao je u srijedu sve sukobljene strane u sirijskom ratu da zaustave sukobe “u ime humanosti”.

“Pozivam sve strane, a posebno sirijsku Vladu, da zaustave ubijanje u ime humanosti. Zaustavite ubijanje, zaustavite nasilje”, rekao je Ban na donatorskoj konferenciji u Kuvajtu na kojoj se traže finansijska sredstva za humanitarne napore u Siriji.

Dobrotvorne organizacije koje su se u utorak sastale u Kuvajtu obećale su 182 miliona dolara pomoći Sirijcima, koji su već gotovo dvije godine u ratu, a Sjedinjene Države najavile su dodatnu pomoć od 155 miliona dolara.

UN je upozorio u ponedjeljak da, ako ne stigne još novca, neće biti u stanju pomoći milionima Sirijaca, te je pozvao je međunarodnu zajednicu da svojim donacijama omogući prikupljanje potrebnih milijardu i po američkih dolara.

Oko četiri milona Sirijaca, koji su još uvijek u toj državi, trebaju hranu, smještaj i drugu pomoć, a više od 700.000 ih je pobjeglo u susjedne zemlje od početka rata.

Sukob ‘bez presedana’

Sukob u Siriji dostigao je “užasavajući nivo bez presedana”, poručio je mirovni posrednik UN-a i Arapske lige Lakhdar Brahimi tokom obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a. 

Brahimi je izjavio da se Sirija uništava “malo pomalo” s teškim posljedicama po širu regiju.

On se obratio Vijeću sigurnosti UN-a neposredno nakon objavljivanja dokaza o novom masakru u sjevernom sirijskom gradu Halepu, gdje je u rijeci pronađeno najmanje 80 tijela, uglavnom tinejdžera.

Brahimi pokušava pronaći rješenje krize na osnovu mirovnog plana usvojenog na međunarodnoj konferenciji o Siriji u Ženevi u junu 2012. godine.

„ Ova tragedija još nije okončana“, rekao je Brahimi na sastanku iza zatvorenih vrata 15-članog Vijeća sigurnosti UN-a, rekli su diplomati.

„Ta zemlja se raspada pred očima svijeta. Samo međunarodna zajednica može joj pomoći, a prije svih Vijeće sigurnosti“, istakao je Brahimi i istakao kako smatra da Vijeće sigurnosti više ne može čakati, već se mora odmah baviti tim problemom.

Vakuumske bombe

Ured za koordinaciju lokalnih aktivista u Siriji je saopćio da je u utorak oružanim operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika, u kojima je korištena i zračna i kopnena artiljerija, širom zemlje poginulo najmanje 196 osoba, od kojih je 13 djece i šest žena.

Siria Network News (SNN) je javila da je u nekoliko gradova Sirije više od 1.000 pripadnika sirijske vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu napustilo vojsku i predalo se pobunjeničkim snagama Oslobodilačke vojske Sirije. Dezerteri su vozilima pobunjeničkih snaga prevezeni u Idlib.

SNN je također javio da sirijska vojska već sedmi dan za redom izvodi žestoke artiljerijske napade na mjesto Karnaz u Hami u kojima koristi i vakuumske bombe, koje se ubrajaju u najrazornije projektile današnjice. Ističe se da je veliki broj objekata u potpunosti devastiran, a da je tamošnje stanovništvo izbjeglo u sigurnije dijelove zemlje.

Prema podacima UN-a, u Siriji je ubijeno više od 60.000 od početka 22-mjesečnog sukoba.

Izvor: Agencije