Izrael: Većina Arapa ne izlazi na izbore

Istraživanja u Izraelu pokazuju da je čak 41 posto birača u toj zemlji sklon desnici ili ultradesnici, te zbog toga nema sumnje da će Izrael, nakon parlamentarnih izbora u utorak, skrenuti još više desno, javila je iz Jerusalema reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

“Ovi izbori biće važni, a neki se usuđuju kazati i povijesni “, kazala je ona.

Zašto su izraelski birači skloni desničarima, niko ne navodi razloge, dodala je Hrga.

Također, uoči izbora, 25 posto birača je neodlučno, a čini se da više nema mjesta za sumnju da će Benjamin Netanyahu osvojiti još jedan mandat.

Ne žele izraelske pasoše

Kako je kazala Hrga, arapska manjina u Izraelu čini 20 posto populacije. Oni imaju pravo glasa, a postoje i tri arapske stranke.

No, 51 posto njih ne namjerava izaći na izbore.

Arapska liga je zatražila masovni izlazak na izbore kako se ne bi dogodilo da bude formiran ultraortodoksni parlament.

Međutim, više od četiri miliona Arapa, koji žive na području Gaze, Zapadne Obale, ali i na istočnoj strani Jerusalema, ne pripadaju nigdje.


Mirjana Hrga uživo iz Jarusalema

Oni s nestrpljenjem čekaju ishod izbora, jer ako Izrael ode još više desno, bit će smanjene šanse pregovora s Palestincima, kazala je Hrga.

U Jerusalemu živi oko 800.000 ljudi, a njih 270.000 su Arapi.

“I Arapi žele ostati u ovom gradu. Štoviše, smatraju da bi upravo ovo trebao biti glavni grad njihove države Palestine. Sutrašnji izraeleski izbori nisu njihova priča”, rekla je naša reporterka.

Jedan od njih je Usama Zurba, koji neće glasati na izborima. Upitan zašto, govori da, kao prvo, nema izraelski pasoš. Dodaje da ga ne bi volio imati, nego da želi palestinski pasoš, “ali to je samo moj san”.

“Usama nije iznimka nego – pravilo”, pojašnjava Hrga.  “Otkako su Židovi ‘67. anektirali i istočnu stranu Jeruzalema, Palestinci su postali ‘legalni stanovnici’. Ne sudjeluju u nacionalnim izborima, jer nisu državljani države kojoj je njihov grad – glavni grad.

Fetva protiv glasanja

Muhamad Arar kaže: “Nama vjera brani da imamo izraelsku putovnicu i mi je ne želimo!”

To za Al Jazeeru potvrđuje i šef Islamskog komiteta u Jerusalemu, dr. Ikrea Sabri. Kaže da bi uzimanje izraelskog pasoša i glasanje značilo priznavanje okupatora i slabljenje pozicije vlastitog naroda u mirovnim pregovorima.

Dr. Sabri dodaje kako je prošle sedmice na molitivi u petak ponovio fetvu da je zabranjeno uzeti izraelski pasoš i glasati na izborima.

“Jeruzalem, tri religije, dva naroda i jedan grad. Neka od najsvetijih mjesta kršćana, muslimana i Židova upravo su ovdje i svi smatraju da imaju pravo ovdje ostati. No,Židovi ne misle tako”, kazala je Hrga. “Daniel nam kaže kako će sutrašnji izbori to i pokazati.”

Zbog toga će Daniel glasati za religioznu stranku Shas.

Kako je pojasnila Hrga, za mnoge je Netanyahu preblag i kao jamstvo da će Izrael nastaviti s čvrstom politikom, glasat će za još desnije, poput Naftalija Bennetta.

Izvor: Al Jazeera