FARC prekida primirje u Kolumbiji

Drugi čovjek FARC-a Ivan Marquez je pozvao predsjednika Santosa da ispita 'mogućnost obostranog primirja' (AFP)

Pobunjenici iz Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) objavili su prekid jednostranog primirja, koje su u znak dobre volje bili proglasili tokom pregovora na Kubi prije dva mjeseca, a vlasti u Bogoti optužuju ih da su primirje iskoristili kako bi “ojačali”, prenosi Hina.

“Teška srca moramo priznati da se vraćamo na ratno stanje koje niko ne želi”, rekao je novinarima Ivan Marquez, voditelj izaslanstva Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) u Havani, gdje se marksistička gerila ponovo sastala s izaslanicima predsjednika Juana Manuela Santosa radi pregovora.

Drugi čovjek FARC-a je ipak ponovo pozvao Santosa da ispita “mogućnost obostranog primirja”, kako bi se stvorilo “mirno ozračje” na pregovorima čija je zadaća zaustaviti najdugotrajniji sukob u Latinskoj Americi, u kojemu je u pola stoljeća izginulo 600.000 ljudi, 15.000 je nestalo, a gotovo 4 miliona su raseljena.

Dogovor o ratu

Marquez je predložio da se barem razgovara o “dogovoru o uređenju rata”, kako bi se spriječilo “još veće stradanje civila”.

Vladino izaslanstvo, koje je predvodio bivši potpredsjednik Humberto de la Calle, nije pak dalo nikakav komentar uoči nastavka pregovora.

No predsjednik Santos je više puta odbio mogućnost bilateralnog primirja prije konačnog dogovora s FARC-om, podsjetivši na to da su vojne ofanzive omogućile da se njegovo ljudstvo smanji na dosad najnižu razinu.

Po nedavnom službenom izvješću, gerila nastala iz seljačke pobune 1964. sada ima manje od 8.000 boraca koji su se uglavnom povukli na ruralna područja, pošto ih je u zlatno doba 90-ih bilo gotovo 20.000.

Izvor: Agencije