Francuska traži pomoć za Mali

Francuska je u subotu pozvala druge svjetske sile da daju novac i pruže logističku podršku afričkim vojskama koje pripremaju svoje jedinice da se pridruže francuskim vojnicima koji se u Maliju već bore s militantima navodno povezanim s Al Kaidom.

Kriza u subsaharskom području primorala je afričke države da ubrzaju svoju planiranu misiju u Maliju koje se prvobitno nisu očekivale prije septembra.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je rekao da francuski vojnici nemaju namjeru zamijeniti afričku misiju.

“Mi moramo, što je prije moguće, dati logistička i finansijska sredstva koje trebaju vojska Malija i afrička misija”, rekao je pozvavši donatore da se obavežu pomoći na konferenciji 29. januara u Etiopiji.

O pojedinostima misije

Čelnici afričkih zemalja sastali su se u Obali Bjelokosti gdje bi trebali dogovoriti pojedinosti regionalne misije koja treba preuzeti operacije francuskih snaga ali joj nedostaju finansijska sredstva, planovi pa čak i streljivo.

“Mi moramo intervenirati jer nikakav ekonomski oporavak, niti jedna regija svijeta neće biti sigurni ako Sahel prijeđe na krivu stranu”, rekao je predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara.

Očekuje se da će državni čelnici službeno obavezati poslati oko 5000 afričkih vojnika da se pridruže francuskim snagama no jedan je zapadni diplomat koji prati proces rekao da su planovi misije neodređeni.

‘Novac veliko pitanje’

“Vojnici bi trebali ići sa sredstvima potrebnim za deset dana. No ništa nije riješeno da se može reći šta će se dogoditi poslije. Ko će to platiti, i koji će to mehanizmi plaćati? Novac je veliko pitanje”, rekao je.

Nigerija i Togo su počeli slanje svojih snaga a očekuje se da to ubrzo počnu Niger, Burkina Faso i Čad.

Francuski predsjednik Francois Hollande u subotu je izjavio da će francuska intervencija u Maliju trajati koliko je potrebno da se svlada terorizam u regiji.

“Ljudi često pitaju koliko će to trajati. Odgovaram, koliko je potrebno. Koliko je potrebno da se porazi terorizam na ovom području”, rekao je.

Izvor: Agencije