Mali traži pomoć Francuske

Predsjednik Malija kaže da će njegova vlada izabrati prirodu pomoći (Reuters)

Predsjednik Malija zatražio je od Francuske pomoć protiv napada pobunjeničkih grupa koji kontroliraju sjever zemlje i kreću se ka jugu.

Francuski ambasador pri UN-u, Gerard Araud je rekao novinarima da je potrebna hitna akcija protiv grupa koji su u četvrtak zauzeli grad Konna i kreću se ka Moptiju, u kojem živi preko 100,000 ljudi.

“Ovi teroristički napadi slabe stabilnost Malija i njenih susjeda”, rekao je Araud. Održanje Vlade Malija i zaštita civila su sada dovedeni u pitanje.”

Araud je rekao da je predsjednik Malija, Dioncounda Traore poslao pismo Ban Ki Moonu koje je on predao Vijeću sigurnosti, te slično pismo francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu, u kojem od Francuske, nekadašnje kolonijalne sile, traži pomoć.

“Vlast u našoj zemlji će odlučiti i objaviti prirodu te pomoći”, rekao je Araud. “Bit će objavljeno u Parizu sutra”.

Vijeće sigurnosti je izjavilo “veliku zabrinutost” zbog vojnih aktivnosti terorističkih i ekstremističkih grupa, te pozvalo članice UN-a da “pomognu snagama odbrane Malija da smanje prijetnju terorističkih organizacija i povezanih grupa.”

Vakuum sigurnosti

Araud je rekao da rezolucija “poziva sve države članice da pomognu u rješavanju krize u Maliju, uključujući i vojnu pomoć, a ja naglašavam, da podrže Vladu ove zemlje da zaustavi terorističku prijetnju.”

Nemiri su počeli u Maliju u martu 2012. godine, nakon sigurnosnog vakuuma. To je omogućilo Tuarezima, koji su se dugo osjećali marginaliziranima, da zauzmu sjever zemlje za novu domovinu.

Ali u kasnijim mjesecima, pobunjenike su istjerale grupe koje su u savezništvu sa Al Kaidom i uvele šerijatski zakon u sjeveru zemlje.

Prošle godine se 15 zemalja zapadne Afrike, uključujući Mali, dogovorilo o prijedlogu da se vojnom intervencijom vrati sjever, te tražilo podršku UN-a.

Izvor: Agencije