Erdogan pozvao na rješavanje sirijske krize

Erdogan: Rat u Siriji nije nogometna utakmica da se samo gleda (Anadolija)

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan ponovio je poziv Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u smjeru poduzimanja aktivnosti kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji.

Ubijeno 50 ljudi

Najmanje 50 ljudi, uključujući 13 djece, ubijeno je u petak, kada su sirijske snage sigurnosti napale grad Houla u pokrajini Homs, objavili su aktivisti sirijskog opozicionog udruženja Opservatorija za ljudska prava.

Aktivisti su rekli da su sukobi izbili u gradu kada su sirijske snage sigurnosti otvorile vatru na učesnike protesta protiv vladavine predsjednika Bashara al-Assada i ubile jednog demonstranta.

Ukazujući na posmatračku misiju UN-a u Siriji, koju obavljaju zemlje nestalne članice Vijeća sigurnosti, Erdgoan je podsjetio na utjecaj jedne ili dvije stalne članice čiji veto, kako je rekao, blokira aktivnosti ostalih zemalja u smjeru rješenja sirijske krize.

“Pogledajte Siriju… Žene, djeca i starci svakodnevno bivaju ubijani, mučeni, ranjavani. Gospodo, rat u Siriji nije nogometna utakmica da se samo gleda. Zar ćemo samo tako posmatrati krvoproliće?!”

Erdogan je naglasio da se više “ne može oglušiti na ova dešavanja”.

“U stanju smo pružiti ruku pomoći i mi to moramo učiniti”, poručio je Erdogan, javila je agencija Anadolija.

Turski premijer prisustvovao je Međunarodnoj konferenciji o stanovništvu i razvoju, koja je ove godine održana u Istanbulu.

Izvor: Agencije