Egipat razmatra vojnu intervenciju u Siriji

Vojnom intervencijom prekinuti krvoproliće u krizom zahvaćenoj Siriji (AFP)

Politički savjetnik egipatskog predsjednika tvrdi da je Egipat spreman na detaljno isplaniranu intervenciju arapskih zemalja.

U intervjuu za agenciju Anadolija politički savjetnik egipatskog predsjednika Seyf Abdulfettah je izjavio kako Egipat trenutno razmatra prijedlog Katara da se vojnom intervencijom arapskih zemalja zaustavi krvoproliće u krizom zahvaćenoj Siriji.

On je istakao da je Egipat načelno protiv „strane vojne intervencije u Siriji“, ali da je spreman učestvovati u akciji arapskih zemalja koja bi bila detaljno isplanirana i koja ne bi imala karakter „stranog“ uplitanja.

Zaustaviti krvoproliće

Abdulfettah je kazao da će egipatski zvaničnici uskoro obaviti sastanke sa zvaničnicima Katara i da podršku za „arapsku vojnu intervenciju“ u Siriji planiraju zatražiti i od Republike Turske.

On je istakao da će predsjednik Egipta Muhammed Mursi ubrzo obaviti posjetu Ankari i da bi ova tema mogla biti razmatrana na sastancima sa turskim liderima.

Na upit novinara Anadolije o sastanku „četvorke“ o pitanju Sirije koji je planiran u New Yorku, a potom i odgođen, Abdulfettah je kazao da se to ne treba posmatrati kao neuspjeh.

„Da, sastanak je odgođen, ali smatram kako je prerano da bi se donosili sudovi o neuspjehu plana. Naime, Egipat, Turska, Iran i Saudijska Arabija će nastaviti bilateralne sastanke na temu Sirije i siguran sam da će to rezultirati brzom prekidu krvoprolića u toj zemlji“, kazao je Abdulfettah.

Podsjećamo da je katarski emir Hamad Bin Khalifa al-Thani u obraćanju na sjednici Generalne skupštine UN-a govorio o vojnoj intervenciji Arapskih zemalja u Siriji.

„Smatram da arapske zemlje imaju nacionalnu, humanitarnu, političku i vojnu odgovornost da intervenišu u Siriji kako bi se zaustavilo krvoproliće u toj zemlji“, rekao je on.

Izvor: Agencije