Sukob policije i demonstranata u Atini

Generalni štrajk u Grčkoj zbog novih mjera štednje u srijedu je prerastao u nasilje u centru Atine, gdje se policija sukobila sa demonstrantima koji su na pripadnike organa reda bacali molotovljeve koktele i flaše.

Pripadnici policije za razbijanje demonstracija upotrijebili su suzavac i biber sprej protiv nekoliko desetina demonstranata pošto su izbili sukobi u blizini zgrade Parlamenta u samom centru prijestolnice.

U Atini je raspoređeno 5.000 policajaca zbog straha od izbijanja nasilja koje često prati demonstracije u Grčkoj.

Dva glavna protestna skupa su na trgu Pedion tou Areos i na trgu Omonia.

Veliki odziv

Kako prenosi agencija AP, generalnom štrajku koji su sazvala tri vodeća sindikata grčkih radnika u Atini odazvalo se oko 50.000 ljudi. Većina javnih službi je zatvorena, škole ne rade i obustavljeni su letovi.

Agencije su ranije izvijestile da je rad čitavog javnog sektora obustavljen, a da su otkazani i polasci vozova, brodovi. Trajekti su ostali u pristaništima, radnje su zatvorene, a u bolnicama radi samo osoblje hitne službe.

Protestima zbog novih mjera štednje, uvedenih na zahtjev međunarodnih kreditora u zamjenu za prvu tranšu od 31,5 milijardi eura pomoći, odazvali su se i radnici u Solunu, gdje su, kako piše grčka agencija ANA, organizirana dva velika okupljanja.

Treći štrajk

Štrajk su organizirali sindikat radnika u javnom sektoru (ADEDY), sindikat zaposlenih u privatnom sektoru (GSEE) i Sveradnički militantni front (PAME), blizak Komunističkoj partiji.

Ovo je treći generalni štrajk od početka godine, a prvi veliki štrajk koji će testirati odlučnost koalicione Vlade, koja je preuzela vlast u junu, da održi zemlju u zoni eura.

Nove mjere štednje pogodit će hiljade državnih službenika kojima je plata već smanjena u protekle dvije godine za 40 posto, a starosna granica za odlazak u penziju bit će podignuta sa 65 na 67 godina.

Ovog mjeseca u Grčkoj su štrajkovali pripadnici brojnih profesija, ljekari, sudije, profesori, policajci, vatrogasci, vojnici, a prije dva dana i novinari.

Izvor: Al Jazeera i agencije