Kina osuđuje tvrdoglavost premijera Japana

Japan ima suverenitet nad otocima u Istočnom kineskom moru i neće praviti kompromise u vezi s vlasništvom, kazao je Noda (Reuters)

Kinezi su u četvrtak osudili tvrdoglavost japanskog premijera Yoshihika Noda, koji je izjavio kako nema nikakve mogućnosti kompromisa s Kinom u pogledu suvereniteta nad otočjem u Istočnom kineskom moru u vezi s kojim se dvije države spore, nazivanih Senkaku na japanskom ili Diyaou na kineskom jeziku.

“Kina je izuzetno nezadovoljna i oštro se protivi japanskom čelniku, koji i dalje tvrdoglavo insistira na vlastitom stavu kada je riječ o otočju Diaoyu”, saopćio je glasnogovornik kineske diplomatije Qin Ganga.

Integralni dio

Skupina nenaseljenih otoka “integralni je dio našeg teritorija, s historijskog gledišta i u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je u srijedu Noda novinarima u New Yorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

Kinu izuzetno iritira odbijanje Tokija da preispita raniju odluku o nacionalizaciji većeg broja otočića u toj regiji, koje svojima smatraju obje azijske države.

Peking takvu vrstu nacionalizma smatra kršenjem vlastitog teritorijalnog integriteta.

“Kineski narod izuzetno se žrtvovao i znatno pridonio pobjedi u Drugome svjetskom ratu, a druga država unatoč tome želi protuzakonito okupirati tuđi teritorij. Gdje je pravda?”, upitao se Qin.

“Japan ima suverenitet nad otocima u Istočnom kineskom moru koji su u središtu spora s Kinom, te stoga neće praviti kompromise u vezi s vlasništvom”, rekao je u srijedu novinarima nakon Generalne skupštine UN-a japanski premijer Noda.

Izvor: Agencije