Sukob Romneya i Obame oko Bliskog istoka

Mitt Romney i Barack Obama u intervjuu američkoj mreži CBS sukobili su mišljenje oko vanjske politike. Glavna tema bio je odnos prema Izraelu i američka politika na Bliskom istoku.

Romney je optužio predsjednika Obamu da je udaljio SAD od najvećeg saveznika, Izraela.

“Odluka predsjednika da se ne susretne s Benjaminom Netanyahuom, izraelskim premijerom, i to kada je premijer u Ujedinjenim narodima (UN), mislim da je greška. Mislim da smo poslali poruku širom Bliskog istoka da se udaljavamo od našeg saveznika i našeg prijatelja”, kazao je Romney.

Odgovornost prema narodu

Obama odgovara da kada je riječ o nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici jedini pritisak i odgovornost koju osjeća je odgovornost prema američkom narodu, a da se oko Bliskog istoka uvijek konsultirao i s Izraelom.

“Upravo zato što se to duboko tiče njih, zbog toga što su naši najbliži saveznici u regionu. Osim toga, imamo iranski režim, koji je izrekao neke užasne stvari kojima direktno prijeti postojanju Izraela. S premijerom Netanyahuom imam razgovore stalno i shvatam i podržavam insistiranje premijera da Iran ne proizvede nuklearno oružje”, kazao je Obama.

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a održao je predizborni skup u Coloradu.

Još jednom je udario predsjednika SAD-a tamo gdje najviše boli – u ekonomiju. Tvrdi da aktuelni predsjednik ne razumije mali biznis i, kako ih je nazvao, sanjare koji vode te male biznise.

Izvor: Al Jazeera