Brahimi nema jasan plan za Siriju

Pred zasjedanje Generalne skupštine UN, specijalni izaslanik za Siriju, na zatvorenom sastanku brifirao je članove Vijeća sigurnosti o stanju u Siriji. Nakon Generalne skupštine, odlazi ponovo u Siriju i susjedne zemlje te će nakon toga izaći sa prijedlozima za rješenje sukoba. 

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige kazao je kako nema jasan plan za Siriju, ali da radi na tome.

”Mislim da nema neslaganja, bilo gdje, o tome da je situacija u Siriji ekstremno loša i da se pogoršava i da je ona prijetnja regiji i prijetnja miru i sigurnosti u svijetu. Zato je to zasigurno slučaj koji će Vijeće sigurnosti i dalje pomno pratiti. Ohrabrio me interes članova Vijeća sigurnosti za ovu situaciju i njihova velikodušna podrška ovoj misiji koju počinjem. Molim vas da ne zaboravite da sam počeo prije samo tri sedmice”, kazao je Brahimi.  

U međuvremenu, najmanje osam ljudi, od kojih troje djece, poginulo je, a više ljudi je ranjeno u napadu sirijskih vojnih aviona na nekoliko naselja u Halepu u ponedjeljak, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

“Troje djece iz iste porodice poginulo je kada se njihova kuća srušila u distriktu Maadi, koji se nalazi u starom dijelu Halepa”, rekao je Rami Abdel Rahman, glasnogovornik ove organizacije sa sjedištem u Londonu.

U Jordan prebjeglo 2.000 vojnika

U Jordanu se trenutno nalazi 2.000 prebjeglih vojnika sirijske armije, saopćio je komandant jordanske granične službe general Hussein al-Ziyud.

“Broj izbjeglica koje su stigle u Jordan preko nekoliko graničnih prijelaza dostigao je 74.000. Među njima se nalazi 2.053 vojnika”, izjavio je general.

On je dodao da su vojnici koji su smješteni u posebnim centrima koji su pod posebnom zaštitom jordanskih snaga.

“Više njih je bilo na meti napada dok su pokušavali preći u Jordan, a pucnjava se nekad nastavljala do jordanske teritorije”, objasnio je jordanski general. 

Do novih napada došlo je nakon što je izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) za Siriju Lakhdar Brahimi podnio generalnom sekretaru UN-a izvještaj o nedavnoj posjeti Damasku i uoči njegovo obraćanja članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

Ugroženo arheološko blago

U međuvremenu, UNESCO upozorava da je sirijsko neprocjenljivo arheološko blago na meti sve većeg broja razaranja i pljački od početka oružanih sukoba prije 18 mjeseci.

U zemlji u kojoj su korupcija i krijumčarenje arheološkim predmetima već bili hronični problem, sukobi i odsustvo vlasti u pojedinim oblastima doveli su do masovnih krađa i ilegalnih iskopina.

“U ovakvim situacijama uvijek dolazi do porasta krađa, ilegalnih iskopina i šverca”, izjavila je za AFP Veronique Dauge, predstavnica Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a.

Ona je podsjetila da je tokom haosa koji je uslijedio nakon američke invazije 2003. godine iz Iraka ukradeno oko 32.000 artefakata sa oko 12.000 arheoloških nalazišta, da je oko 15.000 predmeta nestalo iz Nacionalnog muzeja u Bagdadu.

Španski arheolog Rodrigo Martin, glasnogovornik grupe sirijskih i stranih arheologa koji nadgledaju arheološka nalazišta u Siriji u pokušaju da ih zaštite, optužio je vojsku sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za organiziranu krađu artefakata.

Ponavlja se Irak

“Pojedina nalazišta su postala poprište borbi, druga su opljačkana, a vojska daje bandama dozvole za iskopavanje u zamjenu za njihovu podršku”, kazao je Martin, dodajući da je trenutno nemoguće procijeniti razmjere pričinjene štete.

Njegova organizacija “Sirijska baština u opasnosti” ima, također, informacija da i pobunjenici pribjegavaju krađi i švercu arheološkim blagom kako bi finansirali svoje akcije.

“Pobunjenicima je potrebno oružje, a antikviteti su dobar način da se do njega dođe”, objasnio je jedan libanski trgovac antikvitetima, dok njegova britanska kolegica optužuje svjetsko tržište antikvitetima.

“Pogledajte antikvitete na aukcijama u Christie’s ili Sotheby’s. To je smiješno. Sve dok postoji ovakva potražnja na međunarodnom tržištu, pljačka će se nastaviti”, zaključila je ona, ističući da se ponavlja situacija iz 2003. godine u Iraku.

Izvor: Al Jazeera i agencije