Video izazvao zbrku u Romneyevom štabu

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney “otpisao” je pristalice američkog predsjednika Baracka Obame, gotovo polovicu birača, kao ljude koji žive na “državnim jaslama” i “ne vode računa o svom životu”, u videosnimku koji bi mogao naštetiti njegovim izbornim šansama.

“Tih 47 posto ljudi koji su uz njega ovisi o Vladi, misle za sebe da su žrtve i smatraju da je Vlada odgovorna za njihov život”, rekao je Romney na videu snimljenom skrivenom kamerom prilikom prikupljanja novca za kampanju, a koji je u ponedjeljak objavljen na ljevičarskoj internetskoj stranici Mother Jones.

“Moj posao nije brinuti o tim ljudima. Nikada ih neću moći uvjeriti da preuzmu stvar u svoje ruke i vode brigu o svojim životima. Ono što moram učiniti je uvjeriti onih pet do deset posto neodlučnih birača”, kazao je Romney uvjeravajući donore da ispišu ček za njegovu kampanju.

Videosnimak je objavljen u nezgodnom trenutku za Romneya, dok je njegov tim u ponedjeljak pokušavao umanjiti štetu izazvanu napisima o zbrci u krugu Romneyevih bliskih saradnika.

Snimak u aprilu

Demokrate su jedva dočekale iskoristiti Romneyeve izjave u svoju korist.

“Teško je biti predsjednik svih Amerikanaca kad ste tako oholo otpisali pola nacije”, rekao je Jim Messina, menadžer Obamine kampanje.

Romneyevi ljudi, s druge strane, pojašnjavaju da se republikanci bave svim siromašnim i nezaposlenim Amerikancima.

“Mitt Romney želi pomoći svim Amerikancima pogođenima Obaminom ekonomijom“, rekla je Gail Gitcho, direktorica komunikacija Romneyeve kampanje.

Mother Jones nije objavila kada i gdje je nastao videosnimak, kako bi zaštitila identitet osobe koja ga je napravila.

No, otkrila je da je Romney snimljen nakon što je u aprilu osvojio republikansku predsjedničku nominaciju.

Izvor: Agencije