Njemačka prestaje plaćati reparacije Grčkoj

Grčka je i dalje jedina zemlja kojoj Njemačka nije platila odštetu (Getty Images)

Njemačka je u petak odbacila ideju o daljem plaćanju odštete Grčkoj iz vremena Drugog svjetskog rat, kada je Njemačka držala pod okupacijom Grčku od 1941. do 1944. godine, navodeći da to pitanje nije postavljeno kroz zvanične bilateralne kanale.

Predstavnik ministra vanjskih poslova Njemačke Guidoa Westerwellea, rekao je na konferenciji za novinare da federalna Vlada smatra da je “pitanje reparacija, s obzirom na višedecenijski protok vremena, izgubilo na značaju”.

Neisplaćena odšteta

U Parizu je 1945. godine održana konferencija o naknadi štete gdje je Grčka postavila zahtjev za odštetom od 10 milijardi dolara – oko polovine onoga što je zahtijevao Sovjetski Savez.

Londonskim sporazumom postignutim 1953. godine, odloženo je plaćanje odštete dok se ne potpiše mirovni sporazum. U 1990. je potpisan mirovni ugovor, ali njime nije zahtijevana isplata odštete.

Grčka je i dalje jedina zemlja kojoj Njemačka nije platila odštetu.

Grčki političari tvrde da im Njemačka duguje 70.000.000.000 eura, dok drugi izvori procjenjuju sadašnju vrijednost nametnutih zajmova tokom okupacije na 164 milijarde dolara plus ratne reparacije u visini od 332 milijarde dolara, ukupno 506 milijardi dolara, dok po još jednom izvoru ukupan iznos dostiže 575.000.000.000 eura (oko 720 milijardi dolara).

Važno je napomenuti da je posljednja brojka (720 milijarda dolara) veća od ukupnog grčkog duga u ovom trenutku.

Portparol Martin Schaefer je istakao da je Njemačka već predala Grčkoj “pozamašnu sumu” kao dio bilateralnog sporazuma o ratnoj odšteti.

“Za nas, to nije pitanje koje imamo sa Grčkom, jer koliko je meni poznato, ono se nije nigdje zvanično postavilo u bilateralnim kontaktima”, dodao je on.

Pregled arhiva

Ministar finansija Grčke prošle sedmice je saopćio da je ustanovljena “radna grupa” koja treba  pregledati historijske arhive i ustanoviti koliko još Njemačka duguje Grčkoj na ime ratne odštete iz vremena Drugog svjetskog rata.

Očekuje se da četveročlana radna grupa podnese izvještaj do kraja godine, prema navodima Ministarstvo.

Atina je prije par godina saopćila da zadržava pravo na traženje ratne odštete koja je procijenjena na oko 5,76 milijardi eura, navodeći da je bila primorana pristati na nepovoljne uvjete za vrijeme pregovora po tom pitanju 50-tih godina prošlog vijeka.

U svakom slučaju, analitičari procjenjuju da eventualno traženje dalje ratne odštete nije istinski pritisak na Berlin, već se to u Grčkoj radi da bi se umirili domaći kritičari od kojih neki krive Njemačku za uvođenje oštrih mjera štednje kao uvjet izlaska zemlje iz dužničke krize, navodi AFP.

U 2012. godini, Međunarodni sud pravde presudio da je Njemačka izuzeta od toga da bude tužena u prekomorskim sudovima od strane grčkih žrtava zločina tokom Drugog svjetskog rata.

Grčka je dobila međunarodnu kreditnu liniju – najprije 110 milijardi eura u maju 2010. godine, a zatim 130 milijardi eura ove godine, plus 107 milijardi eura otpisa privatnih dugova.

Njemačka je najveći pojedinačni donator paketa za izvlačenje Grčke iz krize.

Izvor: Agencije