Kritike Iranu zbog pomaganja Siriji

Rice je citirala izvještaje po kojima je Sirija "centar ilegalnog transfera oružja Irana" (Getty Images)

Zapadne članice Vijeća sigurnosti UN-a oštro su kritikovale Iran što oružjem snabdijeva sirijskog predsjednika Bashara al-Assada čije se snage već 18 mjeseci bore protiv pobunjenika koji pokušavaju svrgnuti njegovu Vladu.

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Susan Rice je, na sjednici Vijeća sigurnosti, izjavila da “posebno zabrinjava” to što Iran izvozi oružje Assadovom režimu.

Rice je citirala izvještaj komisije eksperata UN-a, objavljen u maju, u kojem se navodi da je Sirija trenutno “centralna strana ilegalnog transfera iranskog oružja”.

Teheranu je, prema embargu UN-a, zabranjeno da prodaje oružje.

Isporuke neprihvatljive

“Države regiona stoga moraju zajednički raditi i udvostručiti napore da provjeravaju i zapljenjuju ilegalne iranske isporuke”, kazala je Rice.

Ona, u tom kontekstu, nije izričito spomenula Irak, ali je, prema svemu sudeći, mislila na Bagdad kada je istakla obavezu iranskih susjeda da spriječe ilegalno prevoženje oružja preko njene teritorije.

Osudu na račun Irana iznio je i britanski ambasador Mark Lyall, ističući da su isporuke oružja Siriji neprihvatljive i da se moraju okončati.

Od početka pobune protiv režima predsjednika Bashara al-Assada u martu prošle godine, život je izgubilo više od 29.000 ljudi, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Izvor: Agencije