Američka pojačanja napustila Afganistan

Odluka Baracka Obame iz 2009. o upućivanju dodatnog kontingenta tumačena je kao odlučno sredstvo pritiska na afganistanske talibane (Getty Images)

Sekretar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Leon Panetta saopćio je u petak da su posljednje jedinice dodatnog kontingenta od blizu 33.000 američkih vojnika, upućenog u Afganistan prije blizu tri godine, napustile tu zemlju.

U Afganistanu ostaje skoro 68.000 američkih vojnika, isto koliko i krajem 2008, kao i blizu 40.000 vojnika zemalja NATO-a i drugih saveznika u međunarodnoj koaliciji, koji bi se do kraja 2014. godine trebali u potpunosti povući, a afganistanske vlasti na sebe preuzeti punu odgovornost za održavanje sigurnosti u zemlji.

Odluka administracije američkog predsjednika Baracka Obame iz decembra 2009. godine o upućivanju dodatnog kontingenta tumačena je kao odlučno sredstvo pritiska na afganistanske talibane.

Ističući uvjerenje kako je SAD na dobrom putu da ostvari svoje ciljeve u Afganistanu, Panetta je rekao da je kontingent obavio postavljene zadatke, ostvarivši znatno slabljenje borbene sposobnosti talibana i istovremeno pomažući jačanju afganistanskih snaga sigurnosti, prenosi AP.

Obavljeni zadaci

Ključni cilj bio osigurati da talibani neće ponovo imati uporište u toj zemlji i omogućiti da ponovo postane sigurna luka za terorističke grupe.

Također, postojala je nada da će pripadnici talibanskog pokreta htjeti sjesti za pregovarački sto, navodi američka novinska agencija.

Agencija AFP podsjeća da je do okončanja povlačenja dodatnog kontigenta, započetog u julu, došlo u trenutku kada je u Afganistanu ubijen veliki broj NATO vojnika, 51 ove godine i kada je muslimanske zemlje zahvatio val antizapadnjačkih protesta.

I poslije faznog povlačenja, druge jedinice NATO-a će podržavati i obučavati afganistansku vojsku, čiji će broj, kako se očekuje, biti do 350.000.

Izvor: Agencije