Sirija odbacuje izvještaj o mučenju djece

Sirijska djeca česta su meta napada i uskraćena su im brojna prava, tvrdi UN (AFP)

Sirijski ambasador pri Ujedinjenim narodima osudio je u UN-ov izvještaj u kojem se navodi da sirijske snage namjerno napadaju djecu.

Ambasador Bashar Jaafari nazvao je u srijedu navode u izvještaju UNICEF-a neprijateljskom propagandom i rekao da oružane grupe krše prava djece, a ne vlada.

SAD uveo nove sankcije

Vlasti SAD-a objavile listu 117 iranskih aviona koji prenose oružje u Siriju. U saopćenju Ministarstva finansija SAD-a navedeno je da su iranski avioni, koji su izgledali kao avioni sa humanitarnom pomoći, zapravo prenosili oružje sirijskoj vojsci.

U saopćenju je također navedeno da je SAD uveo sankcije određenim institucijama koje podržavaju nasilje vlade protiv građana Sirije i pomažu sirijskoj vladi u naoružanju.

Podsekretar Ministarstva David Cohen izjavio je: “Koraci koji smo poduzeli imaju cilj da se spriječi korištenje naoružanja u posjedu provladine vojske protiv sirijskog naroda. Otkriće u vezi iranskih aviona samo dokazuje namjere Irana koji podržava sirijsku vlast.”

“Mi bismo, također, željeli da specijalni izaslanik generalnog sekretara u svom izvještaju o Siriji uvrsti postupke naoružanih terorističkih grupa koje se izdržavaju i finansiraju iz inostranstva”, rekao je Jaafari.

“Te grupe su uništile više od 2.600 škola i vrtića. One su, također, napadale zdravstvene centre. Ti postupci su detaljno prikazani u izvještajima UNICEF-a”, dodaje on.

Mučenje i ubijanje djece

Ujedinjeni narodi istražuju navode da sirijske Vladine i opozicione snage namjerno napadaju djecu, izjavila je nova specijalna izaslanica UN-a za pitanja djece u konfliktu.

Leila Zerrougui kazala je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u noći sa srijede na četvrtak da se sirijska djeca suočavaju sa “strašnom krizom”.

Međutim, Rusija, Kina, Pakistan i Azerbejdžan pokušali su ograničiti pitanja Zerrougui o statusu djece u Siriji.

Te četiri države bile su suzdržane prilikom glasanja o godišnjoj  rezoluciji Vijeća koja osuđuje regrutiranje djece vojnika i ubijanje djece u konfliktu.
Rezoluciju je podržalo jedanaest država.

Zerrougui je rekla da su agencije UN-a “dokumentirale napade Vladinih snaga na škole, djeci je spriječen pristup bolnicama, djevojčice i dječaci pate i umiru dok im se bombardiraju naselja, bivaju mučeni, te seksualno zlostavljani”.

Zerrougui je dodala da njen ured, također, prikuplja dokaze o navodima da pobunjeničke grupe krše međunarodne zakone.

“Primili smo informacije koje se odnose na nasumične bombaške napade u kojima su ubijena djeca u Damasku i drugim područjima, te nastavljamo dokumentirati djela naoružanih tijela poput Slobodne sirijske vojske, s kojima su možda povezana i djeca.”

Zerrougui je rekla da je zatražila od sirijskog ambasadora pri UN-u da vrši pritisak na sirijsku vojsku da “hitno evakuira škole”.

Djeca vojnici

Ona je dodala da je zabrinuta činjenicom da libijske paravojne skupine, kao i neke grupe u Maliju i dalje koriste djecu vojnike.

Zerrougui je kazala da su dokumentirane stotine slučajeva djece vojnika koji se bore u redovima Ansar Dina i drugih grupa povezanih s Al-Kaidom.

Četiri zemlje koje su bile suzdržane pri glasanju o rezoluciji Vijeća sigurnosti žalile su se da je Radhika Coomaraswamy, čiji je šestogodišnji mandat specijalne izaslanice završen u julu, zloupotrijebila ovlasti u istragama.

U posljednjem izvještaju UN-a o djeci u konfliktu spominje se zloupotrebljavanje djece za samoubilačke napade u Pakistanu, što je razljutilo pakistansku Vladu.

Vršilac dužnosti pakistanskog ambasadora pri UN-u Raza Bashir Tarar rekao je da se izvještaji UN-a odnose na situacije koje su van mandata odobrenog od strane Vijeća sigurnosti.

Prema agendi Vijeća, Pakistan se službeno ne smatra zemljom u konfliktu.

‘Oboren’ helikopter u blizini Damaska

Dok traju diplomatski napori izvan zemlje, nasilje u Siriji i dalje bjesni. Aktivisti izvještavaju o granatiranju u gradu al-Bab u pokrajini Halep i sukobima u Doumi, predgrađu Damaska.

Državna sirijska televizija javila je u četvrtak da se u blizini prijestolnice Damaska srušio vojni helikopter.

U izvještaju televizije je navedeno da se helikopter srušio jugoistočno od predgrađa Doume, bez navođenja drugih detalja, prenio je AP.

Sirijska Vlada u posljednje vrijeme sve više koristi helikoptere i druge letjelice u borbi protiv pobunjenika.

Pobunjenici su u prethodnom periodu tvrdili da su obarali helikoptere u više navrata, dok je Vlada navodila da je bilo mehaničkih problema.

Izvor: Agencije