Papin poziv na ujedinjenje protiv nasilja

Papa je zahvalio muslimanskim vođama s kojima se sastao u Libanu na gostoprimstvu (AP)

Papa Benedikt XVI pozvao je u srijedu kršćane i muslimane da se ujedine protiv nasilja, nakon svog puta u Liban prošle sedmice, tokom kojeg je osudio fundamentalizam u bilo kojoj religiji.

“Mislim da je došlo vrijeme za sve nas da najodlučnije odbacimo nasilje i ratove”, rekao je papa pred blizu 7.000 vjernika koji su se okupili u Vatikanu.

Papa je, također, zahvalio muslimanskim vođama s kojima se sastao u Libanu na njihovom gostoprimstvu, dodajući da je tom prilikom predložio dijalog i saradnju.

“Bio sam u prilici iz srca pričati s njima, suočiti se s patnjama i dramatičnim događajima na Bliskom Istoku i ohrabriti tamošnja legitimna nadanja za mir”, rekao je papa.

On je, također, pozvao kršćansku manjinu na Bliskom Istoku da nađe snagu u postojećim okolnostima i da slave pobjedu ljubavi nad mržnjom, oproštaj nad osvetom i jedinstvo nad podjelom.

Papa je prošle sedmice u Libanu pozvao da se okonča naoružavanje obje strane u ratu koji bjesni u Siriji.

On je u nedjelju na misi u Bejrutu, pred blizu 350.000 vjernika sa Bliskog Istoka, rekao da kršćani moraju dati svoj doprinos u okončanju “strašne staze smrti i destrukcije” u regiji.

Izvor: Agencije