Papa: Ne osveti, da pluralnom društvu

Papa Benedikt XVI pozvao je u subotu narode na Bliskom istoku da “kažu ne osveti” i odustanu od “verbalnog i fizičkog nasilja”, pozivajući ih da prihvate “pluralno društvo”.

Poglavar Katoličke crkve je drugog dana svog posjeta Libanonu u predsjedničkoj palači Baabdi, blizu Bejruta, uputio poruku pred više stotina libanonskih uglednika iz svijeta politike, religije i kulture, među kojima su bili i čelnici muslimanskih zajednica.

U trenutku kada se nad čitavu regiju nadvila prijetnja sirijskog sukoba i nasilni protesti protiv zbog najavljenog filma koji vrijeđa islam, Papa se u svom govoru osvrnuo na vjerske i društvene uvjete koji mogu pomoći uspostavi mira u čitavoj regiji.

‘Napad na ljudsko dostojanstvo’

Papa je zatražio da se “odustane od verbalnog i tjelesnog nasilja” koje je “uvijek napad na ljudsko dostojanstvo, kako počinitelja tako i žrtve”, dodao je, ne spomenuvši najnovije nasilje zbog videa kojim se vrijeđa islam.

“Moramo reći ne osveti, priznati svoje pogrješke, prihvatiti ispriku ne tražeći je i, napokon, oprostiti. Jer jedino se davanjem i primanjem oprosta postavljaju čvrsti temelji za pomirenje i mir”, istaknuo je Sveti Otac.

“Samo tako može rasti sloga između kultura i vjera, poštovanje bez oholosti”, rekao je Benedikt XVI.

“Kršćanstvo i islam u Libanonu stoljećima žive na istom prostoru. Nije rijetkost da su u istoj porodici zastupljene dvije vjere. Ako je to moguće u jednoj porodici, zašto ne i na razini čitavog društva?”, upitao se Papa.

“Sloboda ispovijedanja i življenja svoje vjere mora biti omogućena svima a da pritom svoj život i slobodu ne izlažu opasnosti”, istaknuo je.

Na kraju je kazao da je “molio Boga da blagoslovi Libanon i sve stanovnike regije u kojoj su rođene velike religije i plemenite kulture”.

Izvor: Agencije