JAR: Štrajkači odbili ponudu uprave rudnika

Rudari iz Anglo American Platinuma priključili su se štrajku (AP)

Rudari u štrajku u rudniku platine Lonmin u južnoafričkom gradu Marikani odbili su ponudu uprave rudnika za povišicu plata, zbog čega postoje strahovi da neće biti kraja petosedmičnom štrajku.

Vlada najavila oštre mjere

Vlada Južnoafričke Republike najavila je oštre mjere radi suzbijanja nemira u rudarskom sektoru, nakon što su rudari odbili platu koju im je ponudila uprava rudnika.

Vlada je upozorila da će “veoma brzo” primijeniti oštre mjere protiv svakoga ko bude učestvovao u ilegalnim skupovima ili nosio oružje.

Odluka vlade saopćena je nakon sastanka ministara sa predsjednikom Jakobom Zumom.

Ministar pravosuđa Jeffrey Radebe upozorio je da će se vlasti “brzo i bez odlaganja” obračunati sa svakim ko bude učestvovao u ilegalnim protestima ili nosio oružje, te dodao da vlada neće tolerirati takvo ponašanje.

Radebe je rekao da još nema govora o vanrednom stanju. 

Rudari okupljeni u blizini rudnika u petak su kazali da je ponuda Lonmina mnogo manja od 1.500 američkih dolara koje traže kako bi se vratili na posao.

Reporterka Al Jazeere Tania Page, koja se javila iz Marikane, kazala je da je ponuda Lonmina dočekana “glasnim negodovanjem” rudara.

“Ponuda je očigledno neprihvatljiva. Ponuđeni iznos nije ni blizu onoga što rudari traže”, kazala je ona.

“Rudari poručuju da neće natrag na posao dok ne dobiju cijelih 1.500 dolara mjesečno. Neki kažu da će se zadužiti kako bi poslali novac svojim porodicama”.

Štrajk se širi

U međuvremenu, nastavljen je nastavak pregovora između rudara i uprave rudnika, iako predstavnici rudara tvrde da je situacija nepredvidiva.

Štrajk se proširio i na okolne rudnike u vlasništvu najvećeg svjetskog rudarskog koncerna Anglo American Platinum, koji je ove sedmice morao zatvoriti 17 posto proizvodnje nakon demonstracija.

Rudari rudnika Amplats pridružili su se kolegama iz Marikane na stadionu Belsbog u srcu “pojasa platine” blizu Rustenburga u četvrtak.

Udruživanje rudara iz dva rudarska giganta je pokušaj da se sasvim zaustavi rad rudnika na tom području.

“U nedjelju stupamo u generalni štrajk ovdje u Rustenburgu”, kazao je vođa protesta Mametlwe Sebei.

“Želimo da rudarske kompanije padnu na koljena”, poručio je rudarima.

Ranije ovog mjeseca najmanje 34 muškarca poginula su kada je policija otvorila vatru na štrajkače. Nakon ubistava uhapšeno je, a zatim pušteno, 270 rudara optuženih da su bili odgovorni za smrt svojih kolega.

Izvori: Al Jazeera i agencije