Japan ukida korištenje nuklearne energije

Nesreća u nuklearnoj centrali u Fukushimi izazvana zemljotresom osnovni je razlog za promjenu stava u energetskoj politici (AFP)

Japanski premijer Yoshihiko Noda saopćio je da će Vlada naredne sedmice objaviti postepeno ukidanje atomske energije u okviru nove energetske politike.

On je u četvrtak izjavio da će imati u vidu i preporuke koje je prošle sedmice dala njegova vladajuća stranka o tome da zavisnost Japana od nuklearne energije treba biti postepeno ukinuta do 2030. godine.

Noda je dodao kako se očekuje da nova energetska politika bude usvojena do kraja iduće sedmice, kao i da će to biti veliki preokret u odnosu na višedecenijsko zagovaranje nuklearne energije koje je Japan zastupao.

Noda je na stranačkom skupu u Tokiju naveo kako shvata da većina Japanaca podržava ideju Japana bez nuklearne energije.

Masovni protesti

Njegova Vlada suočena je sa snažnim otporom atomskoj energiji, uključujući redovne masovne proteste širom zemlje.

Nesreća u nuklearnoj centrali u Fukushimi izazvana zemljotresom prošle godine osnovni je razlog za promjenu stava u energetskoj politici Japana i postepeno napuštanje atomske energije.

Dugo vremena japanska politika uvjeravala je javnost kako je nuklearna energija jeftina, čista i sigurna. Njeni protivnici smatraju da nije uredu dovoditi u pitanje ljudske živote, radi ekonomskih ušteda i pogodnosti koje ona donosi.

Uprkos vrlo podijeljenom javnom mišljenju, Kansai Electric Power dobio je 16. juna dopuštenje lokalnih vlasti i premijera da stavi u pogon reaktore 3 i 4 u Ohiju.

Vlasti su zaključile da se reaktori mogu staviti u pogon s punom sigurnošću s obzirom na testove izdržljivosti, uprkos upozorenju seizmologa i činjenici da će radovi na jačanju odbrane od potresa i cunamija biti gotovi tek za tri godine.

Izvor: Agencije