Rusija i Kina za pritisak na Iran

Teherana nastavlja nuklearne aktivnosti uprkos svim dosadašnjim diplomatskim pritiscima i ekonomskim sankcijama (EPA)

Rusija i Kina podržale su u srijedu zapadne sile u jačanju diplomatskog pritiska na Iran povodom sumnji da ta zemlja u tajnosti razvija atomsko oružje, dan nakon što je Izral intenzivirao prijetnje da će napasti Islamsku Republiku.

SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina postigle su dogovor o nacrtu rezolucije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojoj se kritizira Iran zbog programa obogaćivanja urana, ali se i jasno izražava želja za pronalaženjem mirnog rješenja krize.

Diplomate kažu da su Rusija i Kina u početku oklijevale podržati dostavljanje ovog nacrta odboru kontrolne agencije Ujedinjenih naroda (UN), ali su na kraju pristale, prenosi Reuters.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je prošle sedmice da nema nagovještaja da Iran posjeduje vojni nuklearni program.

‘Ozbiljna zabrinutost’

Odbor IAEA će u četvrtak glasati o zajedničkom prijedlogu šest država koje učestvuju u diplomatskim pokušajima da ubijede Iran da obustavi svoj atomski program.

Komentatori navode da ovaj dokument vjerovatno neće značajnije utjecati na ponašanje Teherana, koji nastavlja svoje nuklearne aktivnosti uprkos svim dosadašnjim diplomatskim pritiscima i ekonomskim sankcijama.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da svijet ne može tražiti od Izraela da obuzda svoju vatrenu moć ako ne usvoji “crvene linije” za iranski nuklearni program.

U nacrtu rezolucije izražava se “ozbiljna zabrinutost” povodom odbijanja Teherana da suspendira atomski program, koji može imati civilnu i vojnu upotrebu, uz apel Islamskoj Republici da sarađuje s inspektorima IAEA i dozvoli im da obiđu sumnjive lokacije.

Izvor: Agencije