Zaoštravanje odnosa Japana i Kine oko otoka

Oko otoka se nalaze vode bogate ribom i potencijalno velikim nalazištima nafte i gasa (AP)

Japan je odbacio upozorenja Kine zbog kupovine otoka u Istočnom kineskom moru na koje obje zemlje polažu prava u sve oštrijem sporu, koji je već počeo ugrožavati veze dviju najvećih privrednih sila Azije.

Kineski državni mediji u utorak su javili da je Peking poslao dva patrolna broda u vode oko spornih otoka kako bi potvrdio svoje tvrdnje o suverenitetu nad tom teritorijom i optužili su Japan da se “igra s vatrom” u dugotrajnom teritorijalnom sukobu.

Tokio insistira na tome da ima isključivo miroljubive namjere u kupovini tri mala nenaseljena otoka za 26 miliona dolara, koje je do sada Vlada iznajmljivala od jedne japanske porodice koja ima vlasništvo nad njima od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Ekonomske posljedice

Ministar vanjskih poslova ponovio je japanski stav da kupovina služi “miroljubivom i redovnom održavanju otoka”.

Japanska obalska straža će upravljati otocima, koje u Japanu nazivaju Senkaku, u Kini Diaoyu, a oko kojih se nalaze vode bogate ribom i potencijalno velikim nalazištima nafte i gasa.

Dugogodišnji teritorijalni spor se ponovo razbuktao prošlog mjeseca, nakon što je Japan zadržao grupu kineskih aktivista koji su se iskrcali na jedan od spornih otoka.

Nekoliko dana kasnije grupa japanskih nacionalista postavila je zastavu svoje zemlje na istom otoku, što je dovelo do protesta u nekoliko kineskih gradova.

To je dovelo i do prvih ekonomskih posljedica, a kineski zvaničnici su rekli da je sporom u vezi s otocima pogođena prodaja japanskih automobila na velikom kineskom tržištu.

Kineski predsjednik Hu Jintao je tokom vikenda upozorio Tokio da ne kupuje otoke, nazivajući tu operaciju “ilegalnom”.

Kineski premijer Wen Jiabao je na vijest o kupovini poručio da u “pitanjima koja se tiču suvereniteta i i teritorije kineska Vlada i narod nikada neće popustiti ni za pedalj”.

Tajvan, koji, također, polaže pravo na otoke, opozvao je svog predstavnika u Tokiju, u znak protesta zbog kupovine.

Vijest je dovela i do manjeg protesta ispred dobro čuvane Japanske ambasade u Pekingu, prenosi Reuters.

‘Izbjeći nesporazume’

Japanski premijer Yoshihiko Noda je u govoru višim vojnim oficirima bez direktnog spominjanja spora ukazao na sve veće kinesko vojno jačanje kao jedan od izazova s kojim se Japan mora nositi.

“Mi imamo Sjevernu Koreju koja lansira rakete pod izgovorom slanja satelita i razvija nuklearni program. Kina širi svoju vojnu moć i nastavlja s energičnim aktivnostima u regionalnim vodama, dok Rusija jača svoje aktivnosti na Dalekom istoku”, rekao je Noda.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da u utorak u Peking šalje šefa uprave za Aziju na razgovore kako bi se “izbjegli nesporazumi i nedostatak objašnjenja o ovom pitanju”.

Japanska Vlada kupila je tri od pet otoka koje je iznajmljivala od porodice Kurihara, a u čijem su vlasništvu od 1972. godine, pošto su ih kupili od druge japanske porodice koja ih je posjedovala od 1890.

Vlada je vlasnik jednog od preostalih otoka i dalje iznajmljuje još jedan otok od porodice Kurihara.

Noda je praktično bio prisiljen na ovaj korak od strane Shintara Ishihare, desničarskog guvernera Tokija, inače žestokog kritičara Kine, koji je ranije najavio da želi kupiti otoke i razvijati ih kako bi zaštitio japanski suverenitet, pišu agencije.

Izvor: Agencije