Raketirana zračna baza Bagram

Ubijeni afganistanski obavještajni agenti koji su se spremali za antitalibansku operaciju u području blizu Bagrama (Al Jazeera)

Trojica Afganistanaca poginula su u raketnom napadu na američku zračnu bazu Bagram u Afganistanu, objavili su zvaničnici.

Raketu je na dan obilježavanja godišnjice napada 11. septembra ispalila nepoznata grupa, pri čemu je uništen i vojni helikopter Chinook koji je u ponedjeljak navečer trebao poletjeti iz ove najveće američke vojne baze u Afganistanu, saopćio je glasnogovornik NATO-a u utorak.

„Oni su se pripremali za operaciju“, rekao je, dodavši da je helikopter pogođen „indirektnom vatrom“.

Trojica Afganistanca ubijena su, a nekoliko Afganistanaca i stranih vojnika je povrijeđeno, rekao je glasnogovornik, ali nije htio dati detaljnije informacije o žrtvama.

‘Antitalibanska operacija’

Roshana Khalid, glasnogovornica provincije Parwan gdje se nalazi baza, potvrdila je da se incident desio i rekla da su tri afganistanska obavještajna agenta ubijena, a dva visoka sigurnosna zvaničnika ranjena.

Oni su se spremali za antitalibansku operaciju u području blizu Bagrama, dodala je.

„Helikopeter se spremao za uzlijetanje kada ga je pogodila raketa. U njemu su bili afganistanski i koalicioni vojnici“, rekla je Khalid.

Ona je dodala da je među povrijeđenima i operativni zapovjednik provincije Parwan.

Zračna baza Bagram, udaljena otprilike 50 kilometara sjeverno od prijestolnice Kabula, ponekad je meta raketnih napada.

U sličnom napadu u augustu oštećen je avion generala Martina Dempseyja, komandanta američkog združenog štaba koji je bio u posjeti Afganistanu.

Izvor: Agencije