Smanjen broj civilnih žrtava u Afganistanu

Broj civilnih žrtava u Afganistanu prvi put u padu u zadnjih pet godina (AP)

Broj civilnih žrtava u Afganistanu je smanjen prvi put u zadnjih pet godina, gdje je ostvaren pad od 15 posto u prvoj polovini godine u odnosu na isti period lani, saopćeno je iz Ujedinjenih naroda.  

Ukupan broj civila, koji su izgubili život u uglavnom talibanskim napadima, dostigao je cifru od 1.145 u periodu od prvog januara do 30. juna ove godine, u odnosu na broj od 1.510 žrtava, saopćio je UN.

Pogibije afganistanskih civila su jedna od najvećih smetnji na relaciji između Vlade predsjednika Hamida Karzaija i njegovih zapadnih pristalica.

Izvještaj UN-a pokazuje pad od 15 posto u odnosu na 3.654 žrtava registriranih u istom periodu 2011. godine, kada je zabilježen rekordni broj civilnih pogibija u desetogodišnjem ratu.

“Ovaj pad u broju civilnih žrtava predstavlja okretanje trenda u kojem je bio stalni rast broja civilnih žrtava u posljednjih pet godina”, stoji u izvještaju Misije UN-a u Afganistanu (UNAMA).

Ovi rezultati stižu u trenutku kada NATO snage, koje predvode Sjedinjene Američke Države, planiraju da povuku većinu od svojih 180.000 vojnika iz Afganistana u narednih 18 mjeseci.

Planske mete

Iako je došlo do pada u broju žrtava, UN upozorava da rat “nastavlja uzimati zastrašujući danak među civilima”.

Izvještaj UN-a kaže da su talibani i ostale pobunjeničke snage odgovorne za preko 80 posto žrtava, dok su snage bliske Vladi, uključujući NATO snage, krive za 10 posto.

Preostalih 10 posto se pripisuju nepoznatim grupama.

Broj civilnih žrtava, koji su planske mete talibana i drugih antivladinih snaga, porastao je za 53 posto u 2012. godini, kada je UN dokumentirao 255 ubijena civila u 237 posebnih incidenata.

Zračni napadi NATO snaga nastavljaju uzrokovati više ubijenih civila i drugih povreda nego druge taktike koje koriste snage bliske Vladi od kako je UN počeo da dokumentira civilne žrtve.

Uprkos tome, izvještaj UN-a pokazuje da broj civilnih žrtava usljed zračnih napada pao za 23 posto u odnosu za isti period u 2011. godini.

Žene i djeca predstavljaju blizu 30% ovogodišnjih civilnih žrtava, što je za jedan posto više za isti period prošle godine, koje su ubili ili ranili uglavnom talibani postavljanjem bombi uz puteve korištenjem improviziranim eksplozivnim napravama, omiljenim oružjem pobunjenika.

“Improvizirane eksplozivne naprave (IED) i dalje predstavljaju glavnog krivca za smrt žena i djece, a slijede ih ratni sukobi”, javljaju iz UN-a.

Kršenje ljudskih prava 

Novinarka Al Jazeere Jennifer Glasse iz Kabula javlja da izvještaj, također, indicira da su napadi na obrazovne institucije u porastu od čak 200 posto u zadnjih godinu dana.

Navodeći izvještaj, Glasse je izjavila da je UNAMA naglasila kako su ove cifre znak da možda “gore stvari dolaze” te da ova nacija “ostaje teško i opasno mjesto za život civila”.

Također, navedeno je da je broj Afganistanaca koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove u porastu od 14% u odnosu na isti period prošle godine, što dolazi na broj od 114.900 raseljenih osoba.

Rat je natjerao desetine hiljada Afganistanaca da napuste svoje domove u potrazi za sigurnijim područjima, često uz ekstremno teške finansijske uslove.

UN je dodatno naglasio zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava, uglavnom u formi “paralelnih sudskih struktura” koje vode talibani, te drugih snaga suprotstavljenih Vladi, koji izriču kazne koje uključuju egzekucije, amputacije, te bičevanje.

Rečeno je da su u zonama sa smanjenim Vladinim uticajem “protuvladini elementi” bili u stanju “nekažnjeno ozbiljno kršiti ljudska prava”.

Primjera radi, u februaru je u provinciji Badghis Sud pod talibanskom vlašću osudio tinejdžera osumnjičenog da je špijunirao za afganistanske sigurnosne snage na kaznu odsijecanja ušiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije