Pogibija australskih vojnika u Afganistanu

NATO je zabrinut zbog povećanog broja napada na međunarodne snage u Afganistanu (Reuters)

Petorica australskih vojnika izgubila su živote u dva odvojena incidenta u Afganistanu u četvrtak, što je australska premijerka opisala kao jedan od najcrnjih dana za australsku vojsku od rata u Vijetnamu.

Napadač u uniformi afganistanske vojske ubio je tri australska vojnika nedaleko od Tarin Kowta na jugu Afganistana, objavile su snage NATO-a u toj zemlji.

Nešto kasnije, dvojica australskih vojnika, starih 23 i 30 godina, poginula su kada se srušio američki vojni helikopter Black Hawk u kojem su letjeli.

Vršilac dužnosti šefa australskog vojnog zrakoplovstva, maršal Mark Binskin, kazao je da se napadač u Tarin Kowtu približio australskim vojnicima i zapucao. Kada su neki od njih odgovorili vatrom, napadač je pobjegao.

Brojne žrtve

Binskin je rekao da je istraga u toku, te da australska vojska raspolaže nekim informacijama o odbjeglom napadaču.

Od februara 2002. u Afganistanu je živote izgubilo 38 australskih vojnika. Australska premijerka Julia Gillard saopćila je da će se zbog pogibije vojnika vratiti sa Foruma država Pacifika koji se održava na Cookovom otočju, te dodala da “čak ni najveći gubici” neće utjecati na australske ratne ciljeve.

Snage NATO-a zabrinute su zbog alarmantne serije napada na strane vojnike koji su narušili povjerenje između Kabula i njegovih zapadnih saveznika.

Broj ubijenih vojnika snaga NATO-a u augustu u Afganistanu porastao je na 15, a u ovoj godini zabilježena su ukupno 34 takva napada, u kojima je život izgubilo 45 pripadnika NATO-a.

Uloga talibana

Zapovjednik vojnih snaga NATO-a u Afganistanu, američki General John Allen, saopćio je ranije ovog mjeseca da su talibani odgovorni za četvrtinu tih napada.

Međunarodne snage pojačale su mjere sigurnosti kako bi se borile protiv takvih napada.

Zapovjednik američkih snaga Martin Dempsey posjetio je Kabul  prošle sedmice kako bi razgovarao o zabrinjavajućem porastu broja napada odmetnutih vojnika, a američki predsjednik Barack Obama je, također, izrazio zabrinutost zbog napada.

Dempsey je pozvao afganistanske vlasti da ulože pojačane napore u preventivne akcije.

Za mnoge od tih napada talibani tvrde da su rezultat njihovog uspjeha u infiltraciji afganistanskih snaga sigurnosti.

Izvor: Agencije