Ban: Srebreničke lekcije za Siriju

Piše: Ivica Puljić

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju koju su predložile arapske države, a koja osuđuje sirijsko bombardiranje pobunjeničkih gradova, kritizira nemoć Vijeća sigurnosti da djeluje na prekid sukoba u Siriji i poziva na političku tranziciju u toj zemlji.

Rezolucija je usvojena sa 133 glasa za, 12 zemalja je bio protiv, a 31 zemlja je bila suzdržana. Sve zemlje iz regije – Hrvatska, BiH, Srbija, Makedonija podržale su rezoluciju o Siriji. Zanimljivo – Crna Gora ne samo da je podržala rezoluciju nego je bila i jedan od kosponzora.

12 zemalja koje su bile protiv su: Sirija, Rusija, Kina, Bjelorusija, Iran, Sjeverna Koreja, Kuba, Venecuela, Bolivija, Nikaragva, Zimbabve i Mijanmar (Burma). Dakle, ništa neočekivano i uglavnom se glasanje odvijalo po ideološkoj pripadnosti.

Assad bez potpore

Ova rezolucija nije obvezujuća i njome se pokazuje da je predsjednik Sirije Bashar al-Assad izgubio međunarodnu potporu čime se povećava pritisak na njega i njegov režim. Rezolucijom se pozivaju sirijske vlasti da prestanu s kršenjem ljudskih prava, da povuku svoje postrojbe iz naseljenih mjesta te se u njoj izražava ozbiljna zabrinutost oko sigurnosti kemijskog i biološkog naoružanja.

Traži se fokusiranje na “političku tranziciju”.

Iako termin “politička tranzicija” neizravno poziva Assada da ode s vlasti, rezolucijom se ne poziva otvoreno da Assad odstupi.

Od brojnih reakcija izdvajamo tri: Sjedinjene Države pozdravljaju snažnu poruku koju Opća skupština šalje i sirijskom režimu i građanima te zemlje.

“Današnjom rezolucijom, koju je podržala velika većina zemalja-članica UN-a, snažno se osuđuje sve veće korištenje teškog naoružanja i sve veće kršenje ljudskih prava od strane sirijskog režima”, kaže se u priopćenju State Departmenta.

Abdallah al-Mouallimi, saudijski veleposlanik u Ujedinjenima, rekao je kako rezolucija ima za cilj reafirmirati poruku da međunarodna zajednica ne tolerira ono što se događa u Siriji, da ne prihvaća ubijanja, proganjanja i masakre te da je vrijeme da se otpočne s mirnim transferom vlasti za dobrobit građana Sirije.

Bashar al-Jaafari, sirijski ambassador u UN-u oštro je napao Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku, nazvavši ih američkim prijateljima, uz poruku da one ne mogu odlučivati o sudbini sirijskih građana. Jaafari je rekao da upravo te zemlje krive što Kofi Annan odlazi s mjesta posebnog izaslanika, što je, naravno, u potpunoj suprotnosti s onim što o Annanovom odlasku misle spomenute zemlje.

I glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon je na Općoj skupštini govorio o Siriji.

“Prije osam dana posjetio sam Srebrenicu u Bosni i Hercegovini. Srebrenica predstavlja jedan od najmračnijih poglavlja u povijesti UN-a, jer međunarodna zajednica nije uspjela zaštiti građane od pokolja. Djelomično zbog genocida u Srebrenici i Ruandi svjetski čelnici su se pod okriljem UN-a okupili da podrže koncept odgovornosti o zaštiti ljudi. Nadam se da smo svi naučili nešto iz srebreničke lekcije“, kazao je prvi čovjek svjetske organizacije koji se posebno zahvalio Kofiju Annanu na njegovim naporima da su uspostavi mir u Siriji.

Kofi Annan je u četvrtak podnio ostavku na mjesto posebnog izaslanika UN-a I Arapske lige za Siriju.

Bijela kuća kaže da je Annanova ostavka među ostalim rezultat odbijanja sirijskog predsjednika al-Assada da prihvati mirovni plan UN-a te nevoljkosti Rusije i Kine da proglase Assada odgovornim.

Prva lekcija

Washington Post u petak navodi kako je Kofi Annan podnio ostavku jučer, ali da je njegova misija odavno završena.

“Propala misija nudi vitalne lekcije za budućnost”,  piše ovaj dnevnik.

Dodaje se: “Prvu lekciju bi Kofi Annan trebao dobro znati, jer ju je naučio 1990-tih godina u sukobima u bivšoj Jugoslaviji. I tada su, kao i u sirijskom slučaju, vodeće svjetske zemlje oklijevale da upotrebe vojnu silu. I tada su, kao i sad, UN-ovi promatrači poslani na bojišnicu, a jedino su dokazali svoju neučinkovitost pred licem zla. Nakon najgoreg masakra u postratnoj Europi, kojeg su bosanski Srbi počinili u Srebrenici, Kofi Annan je javio UN-u da, kada se mirovne operacije koriste kao zamjena za politički konsenzus, onda su obično neuspješne. Posao jednostavno ne može biti urađen. Ove riječi imaju istu vrijednost danas kao što su imale 1999.godine., kada ih je Kofi Annan napisao u izvješću Vijeću sigurnosti”, navodi Washington Post.

Izvor: Al Jazeera