Nema dogovora o iranskom programu

Herman Nackaerts, glavni inspektor IAEA, i Ali Asghar Soltanieh, glavni irački pregovarač, nakon sastanka u Beču (AP)

Sastanak predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Irana održan u Beču završen je u petak navečer bez dogovora oko pristupa spornom nuklearnom programu.

Za iranski atomski program Zapad tvrdi da je povezan s mogućim razvojem nuklearnog oružja, dok Teheran to odlučno negira i navodi da taj program ima mirnodopsku svrhu.

Dvije strane bile su u povremenim pregovorima tokom proteklih mjeseci oko pristupa iranskom nuklearnom pogonu Parchin, vojnom postrojenju jugoistočno od Teherana, za koji IAEA kaže da može biti mjesto za testiranje nuklearnih bojevih glava.

Herman Nackaerts, glavni inspektor IAEA, nakon višesatnih pregovora je izjavio da i dalje postoje važne razlike u gledištima između Irana i Ujedinjenih naroda (UN) i da nema mjesta za novi sastanak.

Tokom proteklih dana iz IAEA izražena su strahovanja da Iran pojačava svoj rad na razvoju nukleranog oružja postavljanjem novih centrifuga za obogaćivanje urana na drugom mjestu, podzemnom postrojenju Fordov.

Izvor: Agencije


Povezane

Cilj susreta bio je da se zaključi okvirni sporazum koji će omogućiti inspektorima IAEA pristup svim mjestima, osobama i dokumentima koji bi mogli pomoći da se rasvijetli priroda iranskog nuklearnog programa.

Published On 08 Jun 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO