Ekvador spreman na dijalog

Ekvador je spreman na dijalog s Velikom Britanijom i Švedskom kako bi se pronašlo rješenje oko pitanja Juliana Assangea, suosnivača WikiLeaksa, koji se nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, izjavio je u ponedjeljak navečer ekvadorski predsjednik Rafael Correa.

“Uvijek smo otvoreni za dijalog s vladama Velike Britanije i Švedske”, kazao je on za javnu televiziju ECTV.

Prema njegovim riječima, “tvrdi stav” Londona i Švedske izazvao je krizu.

“Veliku Britanija i Švedska imaju apsolutno nepopustljiv stav”, kazao je ekvadorski predsjednik, objašnjavajući da te dvije zemlje nikada nisu obećale Assangeu da neće biti izručen SAD-u, gdje mu prijeti duga zatvorska kazna jer je razotkrio stotine hiljada povjerljivih američkih dokumenata.

Chavez prijeti

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez zaprijetio je Britaniji da će radikalno odgovoriti ukoliko britanske vlasti na silu upadnu u Ambasadu Ekvadora u Londonu kako bi uhapsili Juliana Assangea.

“Sugeriramo britanskoj vladi da prethodno dobro razmisli, jer je završena epoha kada su stara i nova carstva mogla da rade šta žele. Ekvador nije sam”, rekao je Chavez, koji je bliski saveznik ekvadorskog predsjednika Rafaela Correa.

Chavez nije precizirao kakvu akciju bi njegova vlada mogla preduzeti, ali je rekao da je u pripremi. 

Correa je izjavio kako se nada “jasnom i radikalnom odgovoru” Organizacije američkih država o slučaju Assangea.

Organizacija je sazvala sastanak svojih članica na tu temu, a održavanju sastanka su se usprotivili SAD, Kanada te Trinidad i Tobago.

Diplomatsko samoubistvo

Velika Britanija počinila bi diplomatsko samoubistvo ako bi ušla u ambasadu Ekvadora u Londonu, izjavio je Correa.

On je za državnu televiziju rekao da bi se poslije toga moglo ući u bilo koju britansku diplomatsku misiju u svijetu.

Intervju s Correom počeo je kraćim izvještajem iz ekvadorske diplomatske misije u Londonu.

Assange je prikazan kako se grli sa svojim advokatom, bivšim španskim sudijom Baltasarom Garzonom, neposredno prije javnog obraćanja sa balkona misije prije tri dana.

Predsjednik Ekvadora kazao je da je spreman ovaj slučaj prijaviti Ujedinjenim narodima (UN), ako to bude potrebno.

Protesti podrške

Više stotina građana Ekvadora demonstriralo je na ulicama glavnog grada Quita kako bi podržalo odluku Vlade da dodijeli azil Assangeu.

“Ovdje smo kako bi podržali pravovremenu i ispravnu odluku da se dodijeli azil ssangeu i kako bi odbacili neprijateljsku reakciju Velike Britanije, donesenu u dogovoru sa SAD-om”, rekla je pravnica Betty Wanda (28), koja je, zajedno s ostalim učesnicima skupa, stajala ispred predsjedničke palate u Quitu.

Kako prenosi Reuters, Ekvador je ogorčen zbog prijetnji britanskih vlasti da će ući u njegovu ambasadu u Londonu, gdje se skriva Assange.

Britanska agencija ocjenjuje da iza odluke o dodjeljivanju azila Assangeu stoji i igra moći između ljevičarskog bloka latinoameričkih zemlja, kojem pripadaju i Ekvador i SAD.

Prvo pojavljivanje

Correa je nazvao ranije nepromišljenim prijetnje vlasti Velike Britanije da će ući u ambasadu Ekvadora u Londonu i iz nje izvesti Assangea.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u četvrtak da Velika Britanija neće dozvoliti da Assange sigurno izađe iz zemlje i da je riješena da ga izruči Švedskoj.

“Nećemo dozvoliti da Assange sigurno izađe iz Velike Britanije, jer za tako nešto ne postoji pravna osnova”, upozorio je Hague na konferenciji za novinare u Londonu, dodavši da Velika Britanija ne priznaje princip diplomatskog azila.

Assange se pojavio u nedjelju u javnosti prvi put od kako je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i pozvao je predsjednika SAD-a Baracka Obamu da okonča “lov na vještice” protiv stranice WikiLeaks.

“Pozivam predsjednika Obamu da učini pravu stvar, SAD mora odustati od lova na veštice protiv WikiLeaksa”, kazao je Assange sa malog balkona ambasade.

Izvor: Agencije